У Подгорици одржан 37. фестивал српских гуслара

У Подгорици одржан 37. фестивал српских гуслара
У Подгорици одржан 37. фестивал српских гуслара
У Подгорици одржан 37. фестивал српских гуслара
У Подгорици одржан 37. фестивал српских гуслара

У подгоричком Саборном храму Васкрсења Христовог од 24 – 26. октобра је одржан 37. фестивал српских гуслара.

Овогодишња смотра најбољих мајстора овог древног инструмента одржана је под покровитељством Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија у част 17 вјекова Миланског едикта и 20 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша. Прве фестивалске вечери, у четвртак, 24. октобра, одржана је свечана академија Његошу у част. Манифестацију је благословио и поздравним словом отворио Митрополит Амфилохије, а бесједу о ловћенском Тајновидцу одржао је професор Цетињске Богословије др Будимир Алексић.

У умјетничком дијелу програма наступили су чланови Српског пјевачког друштва „Светосавник, народни гуслари Бошко Вујачић и Рајо Војиновић који су пјевали дијелове из „Горског вијенца“, и глумац Дејан Ђоновић који је казивао одломке из Његошевих писама.

Након академије митрополит Амфилохије је уручио висока црквена одликовања – орден Светог Петра Цетињског 87-годишњем Мирку Добричанину, обновитељу традиције „гусларских утакмица“ из доба Краљевине Југославије, и Бошку Вујачићи Златни лик Митрополита Петра Другог Петровића Његоша.

Друге фестивалске вечери, у петак, 25. октобра, одржано је полуфинално такмичење на којем је наступило четрдесет гуслара из свих крајева Црне Горе, Србије и Републике Српске. Петочлани жири у саставу др Саво Марковић, др Љубомир Милутиновић, др Михаило Шћепановић, Драган Аћић и Славко Алексић одабрао је двадесеторицу финалиста.

Сјутрадан, 26. октобра, учесници фестивала су се сабрали на светој архијерејској Литургији у Саборном храму, коју је служио митрополит Амфилохије са свештенством и вјерним народом. Након литургије и они су, у народним ношњама, прошетали улицама подгорице у Петковданској литији за црногорску част, образ и светињу брака и рађања дјеце.

Увече је одржано финално такмичење на којем је проглашен побједник фестивала – Вељко Ђурановић из Гусларског друштва „Стара Херцеговина“ из Београда. Друго мјесто је припало Ђорђију Копривици из београдског „Обилића“, док је треће припало Милану Мрдовићу из чачанског „Танаска Рајића“.

За најбоље гусларско друштво у Црној Гори, Србији и Републици Српској проглашено је подгоричко друштво „Војвода Мина Радовић“, које је имало највећи број такмичара у финалу манифестације.

Савез српских гуслара, гусласка организација која окупља све српске гусларе у Црној Гори, Србији и Републици Српској, и која је и организовала фестивал,  Митрополиту Амфилохије је додијелила специјалну повељу за изузетан допринос очувању и његовању српске гусларске традиције. Велика повеља Савеза је припала Зорану Ребриновићу из Српског Сарајева, а златна плакета отпуштеном професору српског језика из Никшића и главном и одговорном уреднику часописа „Слово“ Веселину Матовићу.

Све три вечери крипта Саборног храма је била препуна љубитеља гусала и десетерачке епске поезије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска