У Подгорици одржано Видовданско вече

Још једно видовданско сјећање на трагичну српску судбину на Косову и Метохији, а нарочито на тамну 1999. годину одржано је у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици пред бројном публиком. Носећи благослове са Косова и Метохије, митрополит црногорско-приморски Амфилохије пренио је утиске са службе у Грачаници, али и подсјетио на Видовдан 1389. године.

– У духу Муратовом догодило се и оно 1999. године, жртвовање других, за себе, насиљем. И у том насиљу по први пут учествују хришћанска Европа и Америка, опредјељујући се за Мурата, његову тиранију и његово насиље, а не за пут великомученика Лазара – казао је митрополит Амфилохије. „То је жртвовање хришћанског идентитета Косова и Метохије“, додаје митрополит.

– На једном пријему код патријарха, била је америчка амбасадорка на Косову и Метохији, па ће да каже, приповиједајући своју дипломатску каријеру, како је то први пут у каријери да је амбасадорка у једној муслиманској земљи. Били смо запањени том њеном дефиницијом и рекли да је, колико знамо, Косово хришћанска земља од четвртог вијека, па до наших времена – казао је митзрополит Амфилохије, да би тај преображај требао све да забрине. Он је додао да су Американци ти који стварају исламску земљу у срцу Европе и Балкана, те да је признавање Косова срамни чин садашње црногорске власти, која се „одрекла гробова својих предака који су ослободили Косово и Метохију 1912. године, а у исто вријеме одрекли се и хиљада прогнаних“.

Овом приликом промовисана је књига ,,Европа је скончала у Приштини“, француског пуковника Жака Огара, вође француских специјалних оперативних снага, који је био на Косову у званичној мисији. Огар је напустио активну војну службу неколико мјесеци након што је као командант француске специјалне јединице 1999. доживио сурово отрежњење на Косову и Метохији. Тих 12 дана боравка прекаљеном војнику било је довољно да схвати колико је била лажна медијска црно-бијела слика у којој су Срби агресори, а Албанци жртве. Захваљујући Огару и његовом службовању био је спасен манастир Девич.

– Пуковник Жак Огар, данас не би био пуковник Жак Огар да није било Косова и Метохије. Он би био генерал Жак Огар, као што је и његов рођени брат данас генерал са четири звјездице у француској војсци. Њих двојица су потомци 11 генерација француских официра, једне од породица које носе, чине и стварају француску војску – казао је епископ Јован Ћулибрк. Он је додао да је Огар служио у Легији странаца, и не само у тој елитној јединици, већ у ,,елити елите Другом падобранском пуку Легије странаца на Корзици“.

– Када је био погром Срба, такође је француска јединица била у Девичу, али није било пуковника Огара. Није било ни Девича послије тога. Раскопан гроб, срушени конаци – казао је владика Јован. Осврнуо се и на остале хероје као што су Марко Бертолини, Розари Кастелани и други…

– 1999. године сам био на Косову и Метохији. Оно што сам видио тамо није се поклапало са оним што су јављали свјетски медији. На идеју за овакав наслов сам дошао од изјаве Бернара Кушнера који је изговорио да се ,,Европа родила у Приштини“, што је у потпуности било супротно са стварним стањем – казао је пуковник Огар. Његова књига, каже он, има задатак да представи стварно стање на КиМ.

– Ово је мали допринос Француске Србији, такође и израз француско-српског пријатељства које постоји од давнина – казао је Огар.

У крипти храма отворена је и изложба фотографија из Првог свјетског рата, настала у склопу пројекта ,,Албум сјећања на наше претке из Првог свјетског рата“, чији је руководилац Александар Василић. Модератор вечери био је свештеник Никола Пејовић, уредник Радија „Светигора“.

Ви идите, ја нећу

На вечери је приказан документарни филм „Ви идите, ја нећу“, о Милошу Ћирковићу, чији је режисер хаџи Драган Ђуровић. Ћирковић је остао сам у свом дому, једини у селу, у униформи Војске Југославије, да га брани од шиптарских терориста који су даноноћно нападали његов дом. Такође, овај филм је и потресно свједочанство о масовним страдањима незаштићених Срба на Косову и Метохији, њиховом мучењу, силовању, убијању, злостављању, паљењу, масакрирању и осталим звјерствима на очиглед савременог свијета, великих сила, цјелокупне цивилизације и модерног друштва.

Извор: Митрополија црногорско-приморска