У потрази за подмлатком

Папа Фрања: Ко жели да буде свештенослужитељ, тај мора добити подршку

Папа Фрања је последње недеље у базилици Светог Петра у Риму рукоположио 13 ђакона из Италије, Пакистана, Вијетнама, Кореје, Бразила, Чилеа, Венецуеле и Еквадора у свештенике Римокатоличке Цркве.

Никакви „господари црквеног учења“

У својој беседи папа Фрања је истакао да је најважније у свему бити „милостив“. „Не треба да вас брине ако сте многима опростили. Ако стекнете такав утисак, онда се присетите оног свештеника који се Господу молио на овај начин: „Господе, опрости ми и смилуј се што сам многима опростио грехе њихове, али Ти си тај који ми је дао такав лош пример“. Уједно је опоменуо папа све новорукоположене пастире да не наступају као „господари црквених догми“. „Питање учења Цркве је ствар Бога самога“, вели лаконично папа.

Папа је 25. априла примио једанаесторицу ђакона из једног свештеничког колегијума у Риму у ватиканској резиденцији „Света Марта“, како би кандидате лично упознао.

У молитви на тргу Светог Петра у такозваноj „Ангелус“ молитви“ папа је позвао све вернике и породице да подрже младе мушкарце на путу припреме за свештенослужитељско посвећење, „како не би утихнуо глас Божји пред нескладним вишегласјем данашњег друштва“. Папа је у својој беседи изразио наду да се можда међу верницима налази неко ко осећа такву потребу и призвање.

Римокатоличка Црква почиње иницијативу „Дан светске молитве за духовно призвање“. Ова иницијатива. која пада у „Недељу доброг пастира“, треба да подстакне младе мушкарце, посебно у западним земљама, да се одлуче на пут свештенослужитеља, будући да је број кандидата последњих деценија драматично опао.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен