У Риму конференција о толеранцији

„Зашто је важно бити нетолерантан према нетолеранцији“ био је назив конференције одржане на Грегоријанском универзитету, а која истиче потребу за ближом сарадњом у борби против насилног екстремизма. 

Главни излагачи били су кардинал Леонардо Сандри, председник Конгрегације за источне Цркве, и Тарик Ахмед, државни министар у британској влади при Канцеларији за иностране послове и послове Комонвелта, задужен за питања борбе против тероризма и слободе вероисповести. 

Лорд Ахмед, који ради и као специјални представник британског премијера за спречавање сексуалног насиља у сукобима, проводи напоре владе Велике Британије у сузбијању верске нетолеранције, и то кроз образовање, саветовање као и на међуверском плану.

Током своје посете Риму Лорд Ахмед је водио разговоре са значајним ватиканским великодостојницима, међу којима је био министар иностраних послова Свете столице надбискуп Пол Галагер. Као муслиман, чија деца похађају католичке школе, Ахмед верује да су инклузивност и узајамно поштовање карактеристике стабилног друштва. Он је забринут због нетолеранције и верског прогона који су у порасту широм света.

Лорд Ахмед каже да се религија често користи као оружје од стране екстремистичких група, па је отуда „важно да се организације, државе и заједнице, које деле исто мишљење, окупљају како би подигле глас, обезбедиле заштиту мањинских религија где год наиђу на прогон у свету.“

Британски министар истиче папу Фрању као „пионира на пољу залагања за права свих верских заједница“, и подржава посебно његове недавне исказе везане за мањину Рохинга у Мијанмару која је жртва верског и етничког прогона.

Широк дијапазон верске различитости

Велика Британија данас, каже Ахмед, јача је и стабилнија због свог „широког дијапазона“ верске разноликости. Док естремистичке групе још увек успевају да се инфилтрирају и преко друштвених мрежа утичу на рањиве младе умове, он сматра да одговор на недавне терористичке нападе показује како се „људи свих вера и атеисти зближавају” упркос онима који желе да поделе друштво и посеју страх у њему.

Лорд истиче напоре које предузимају Британија, Француска и Италија како би убедили провајдере друштвене мреже да преузму одговорност за садржину својих сајтова и  примећује да је до августа 2017. године Твитер уклонио више од милион налога јер су „ширили неприхватљиве ставове“.

Извор: Vatican News (превод – Инфо служба СПЦ)