У Русију из Грчке долазе мошти Светог Димитрија Солунског

Свети Димитрије Мошти Светог великомученика Димитрија Солунског стижу из Грчке у Русију по благослову Патријарха Московског и целе Русије Алексија II, саопштили су у четвртак из Руско Атонске заједнице. Ујутру, 5. новембра, ковчег са моштима биће свечано изложен у храму Христа Спаситеља. Светиња ће у храму бити неколико дана. 8. новембра, на дан Светог великомученика Димитрија Солунског, после Архијерејске Божанствене литургије, мошти Светог биће пренешене у Свето-Даниловски манастир. У манастиру ће мошти бити изложене до 12. новембра.

Осим Москве, мошти Светог Димитрија одлазе и на Минералне Воде (12.-13. новембра), Владикавказ (13.-14. новембра), Ставропољ ( 14.-15. новембра), Санкт-Петербург (15.-20. новембра).

Свети Димитрије Солунски живео је у трећем веку у Тесалоникију (данашњи Солун). Његов отац, римски проконзул, потајно је био хришћанин и предао је веру своме сину. Када је постао пунољетан, Димитрије је био постављен за проконзула Тесалоникијске области, и са своје функције, почео да обраћа грађане у хришћанство, искорењујући многобожачке обичаје и идолопоклонство. Његови поступци, изазвали су гњев императора Максимијана, и Димитрије је био кажњен. У Русији је поштовање Светог Димитрија Солунског почело одмах после крштења Русије. Почетком 1070 године, у част светог Димитрија, основан је Димитријевски манастир у Кијеву, а у 12. веку подигнут Димитријевски собор у Владимиру. 1280. године, Свети благоверни кнез Данило Московски, подигао је у Москви храм у име Светог великомученика Димитрија, који је био први камени храм Московског Кремља. Касније, 1326. године, за време владе кнеза Јована Калита, храм је порушен и на његово место саграђен Успенски собор.


У Русији дан Светог великомученика Димитрија сматрао се великим празником. Богослужење на тај дан, вршио је сам Патријарх у присуству Цара. Такође празник светог се одувек везивао у Русији са војним подвигом, патриотизмом и заштитом отаџбине. Свети кнез Димитрије Донски, велики поштовалац Димитрија Солунског, установио је помен војницима, палим у Куликовској битци. Први пут, парастос у суботу пред празник Светог Димитрија, служио је сам Свети Сергије Радоњешки, свеигуман Царске руске земље.

Извор: Епархија зворничко-тузланска