У Саратову прва Литургија за глуве

На празник светлог Христовог Васкрсења у цркви светих Кирила и Методија при Саратовском државном универзитету одслужена је прва Литургија уз сурдопревод.

Литургију је савршио свештеник при овом храму, сарадник мисионарског одељења Саратовске епархије Андреј Солодко, коме је саслуживао ђакон Георгиј Птреображенски.

На богослужењу су се молили парохијани при овом храму и представници друштава глувих.

На знаковни језик богослужењесу превели познати стручњак  Саратовског одсека Сверуског друштва глувих Олга Јурјева Малетина и слушаоци курса сурдопреводилаца који је организовало ово мисионарско одељење. Олга Јурјева је превала апостолска и  јеванђељска зачала, канон Евхаристије, а њени ученици су припремили превод пасхалних антифона, тропара и херувимске песме.

Отац Андреј је прочитао васкршње посланице Патријаха московског и све Русије Кирила и Митрополита саратовског и вољског Лонгина, а Олга Јурјева их је преводила на знаковни језик.

Предавања из основа православне вере за лица с нарушеним слухом и курсеви за изучавање знаковног језика одржавају се у саратовском храму почев од новембра 2015. г. Ово је омогућено у оквиру реализације пројекта „Прослављамо Бога на знаковном језику“.

Извор: Православие.ру (превод- Информативна служба СПЦ)