У Шведској Асирци марширају ради признање геноцида

Више од две хиљаде Асираца марширало је у недељу у шест градова у Шведској у циљу признања геноцида. Учесникци су држали бакље и асирске заставе док су мирно шетали  у Стокхолму, Готенбургу, Норкопингу, Линкопингу, Јонкапинуа и Оребу.

Марш су организовале Асирска федерација Шведске и њене придружене организације да би обележили стогодишњицу туског и курдског геноцида Асираца, Јермена и понтских Грка. Геноцид се догодио између 1915. и 1918. и узео живот 750.000 Асираца (75%), 1.5 милиона Јермена и 500.000 понтских Грка. Геноцид се зове Сејфо (Мач) на асирском.

Слоган ових маршева је био „Сто година турског порицања – Срам човечанства.“ Шведски медији широко су преносили маршеве.

Шведски Парламент је званично признао асирски геноцид 10. марта 2010, али садашња влада Шведске треба да усвоји признање и да га прикључи делу званичне шведске политике у њеним односима са Турском.

Догађај је био први од неколико планираних за 2015. годину када ће Асирци, Јермени и понтски Грци обележити стогодишњицу геноцида почињеног над њима.

Извор: ОСР