У сибирској Колевци Православља биће изграђена црква

Есеј, најсеверније село округа Евенкија у Краснојарском крају, 2.140 миља северозападно од Москве. традиционално је познато као „Колевка Православља“ међу домородачким становништвом севера, након што су Јакути и Евенки прихватили Православље 1852. године. Једна од првих цркава у Евенкији саграђена је у Есеју, мада је престала да ради у време успона совјетске власти. Село је остало без цркве више деценија, док је вера остала жива у срцима многих Јакута.

Два свештеника су отпутовали у село прошлог фебруара да би крстили 120 лица. Сада има вести да ће село коначно добити цркву. Мештани су покретали ово питање стално од 2002. године, мада је решавање овога било неуспешно због разних разлога. Међутим, главни човек у Евенкији Јевгеније Васиљев одлучио је да преузме овај пројекат у своје руке, и црква ће се изградити следеће године.

Грађевина и њени саставни делови биће направљени у Краснојарску и онда ће бити транспортовани до Есеја дуж зимских путева следеће године. Сав посао око изградње у селу требао би да буде готов током лета 2019. године, а освећење ће бити одржано 2020. године, према речима Васиљева. Међутим, он је рекао да су потребна додатна средства за крст, звона, иконостас, црквене утвари и др.

Основан је Управни одбор Светог Василија Великог, заштитника цркве која је претходно постојала у селу, и тренутно се ради по питању проналажења локације за цркву, отварања рачна за скупљање финансијских средстава итд.

Од прошле године до сада има већ 200 верника у Есеју којима је потребна црква. Пројекат је благословио Његово Преосвештенство Епископ јенисејски и лесосибирски Никанор.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)