У Сиднеју одржана Трећа Конференција канонских православних епископа Океаније

Протеколог викенда у Сиднеју су се трећи пут састали Епископи канонских православних Цркава у Аустралији, Новом Зеланду и целој Океанији. Конференција је разматрала најважнија питања з живота Православне Цркве свих јурисдикција у Аустралији. Ових дана очекује се и званично саопштење са овог скупа, а како Српски глас сазнаје, велика пажња је посвећена питању организације прославе 1700-годишњице Миланског едикта у Сиднеју.

Такође, разговарало се и о проблемима и њиховим могућим решењима, као и о другим заједничким акцијама како би верни народ што боље и јасније осећао наше јединство у светој православној вери. Поводом тога, ускоро ће се појавити и веб сајт ове конференције, тако да ће њен рад бити интензивиран и систематичан. На овом веб сајту посетиоци ће моћи да запажају заједничке ставове свих Православних Цркава о разним друштвеним питањима, као што су легализација истополних заједница у Аустралији, или донација органа и ткива. Такође, на овом веб сајту биће објављени и каталози канонских свештеника и парохија, као и оних који то нису, односно нису у заједници Православних Цркава, а они се као такви представљају.

Епископи су послали и  подршку Његовом Високопреосвештенству Архиепископу Јовану Охридском, који се налази у затвору БЈР Македоније, као и јавни захтев властима БЈРМ да одмах ослободе Архиепископа Јована и прекину његов прогон, злостављање његове породице, као и других Архијереја, свештеника и верника Охридске Архиепископије.

Извор: Митополија аустралијско-новозеландска