У славу предака

У славу предака
У славу предака
У славу предака
У славу предака

У петак, 23. новембра 2018. године, уочи празника Светог Стефана Дечанског, у храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Руми одржано је духовно вече У славу предака у оквиру манифестације Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове.

Непосредни повод за одржавање ове свечаности, коју је организовала управа храма Силаска Светог Духа на Апостоле, по идеји и сценарију г. Драгана Тадића, била је прослава стогодишњице од присаједињења Срема Србији и завршетка Великог рата. Осим тога, ове године је празник Светог Стефана Дечанског, по други пут, прослављен као слава Општине Рума, што ће бити настављено и наредних година, управо ради подсећања на дан када је на Великом народном збору 24. новембра 2018. године у Руми донета одлука о присаједињењу Срема Србији.

Посебна занимљивост је да су у програму учествовала искључиво деца, и то: хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Врања под руководством диригента Александре Савић, ученици Музичке школе „Теодор Тоша Андрејевић“ из Руме предвођени професором хармонике Дамиром Тошићем и ученици Гимназије „Стеван Пузић“ из Руме под руководством професора српског језика и књижевности Надице Покрајац.

Програм свечаности био је састављен од сплета песама и дирљивих прича из Великог рата, а посебно место заузео је документ о присаједињењу сачињен пре тачно 100 година, који је, том приликом, прочитао архијерејски намесник и парох румски протојереј Сретен Лазаревић.

Дуготрајни аплауз, којим су присутни гледаоци наградили учеснике и организаторе овог догађаја, сведочио је о атмосфери и одушевљењу с којим су гледаоци прихватили програм духовне вечери.

На почетку, и на крају духовног сабрања, све присутне је поздравио домаћин, архијерејски намесник и парох румски протјереј Сретен Лазаревић подсетивши на велике заслуге др Жарка Миладиновића у борби српског народа за остваривање својих вековних тежњи у Срему, а то је борба за самосталност – ослобођење и уједињење свих српских земаља.

Водитељ вечери, припремљене у славу предака, била је Милица Поповић, а нараторске делове читали су: Елена Акик, Војислав Димитријевић и Петар Тешић, ученици Румске гимназије.

Извор: http://radiossr.net