У спомен мученичком лику Благоја Крушића

У спомен мученичком лику Благоја Крушића

Почетком јуна је из штампе је изишла књига “Витез Благоје (Мићков) Крушић“, чији је приређивач протојереј хаџи Драган Крушић, дугогодишњи свештеник архијерејског намјесништва никшићког.

Велики јунак и родољуб Благоје Крушић, учесник Балканских, Првог и Другог свјетског рата рођен је у селу Приградина у Бањанима код Никшића. Још као дјечак обрео се 1889. године са остатком породице у мјесту Дабиновац код Куршумлије у Србији. До почетка Балканских ратова 1912. године Благоје је шест година комитовао у одреду чувеног војводе Воја Танкосића, а потом у славном “Гвозденом пуку Михаила“, учествујући у биткама код Цера, Дрине, Колубаре, Космаја, Призрена, Пишкопеје, до Солунског фронта и Кајмакчалана.

Својим јунаштвом он је задивљавао чак и своје непријатеље, а у марту 1917. г. на положају код Црне Реке Александар Карађорђевић је, у присуству Живојина Мишића са својих груди скинуо Карађорђеву звијезду и дао је Благоју Крушићу, док му је француски генерал Гиоме уручио војну медаљу. Његове груди красила су и друга највећа ратна одликовања Краљевине Србије и Краљевине Југославије – сребрна и златна медаља за храброст, руски Гергијев крст, двије медаље са ликом Обилића и све четири споменице из ратова 1912–1918, међу којима и Албанска. Убијен је 17. августа 1944. године у селу Горња Топоница код Ниша, као жртва политичког прогона који је вршила тадашња државна власт над политичким неистомишљеницима. Нишки Окружни суд рехабилитовао га је 13. јула 2007. године и то је била једна од првих рехабилитација у Србији од завршетка Другог свјетског рата.

“Оно што ме је прије свега навело да пишем о свом претку јесте његова мученичка кончина, јер је под страшном тортуром мучен, безмало, као и први мученици Цркве. Желио сам, колико ми у овом часу могућности дозвољавају, да расвијетлим шта се десило са мојим блиским рођаком, ни једног тренутка не сумњајући да има на стотине таквих убијених родољуба без суда и пресуде, а Господ Бог свезнајући памти њихова имена у свом вјечитом поменику“, пише у уводном слову књиге протојереј Крушић, додајући да је приређивањем овог зборника желио да побуди све људе да смогну снаге и истраже страдања својих ближњих и да то буде свијећа воштаница на њиховим гробовима и покој њихових благочестивих душа.

Књига “Витез Благоје (Мићков) Крушић“ је изишла у издању Књижевне задруге Српског народног вијећа, из Подгорице. Књигу је благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, а рецензент је др Будимир Алексић. Њена промоција ће ускоро бити организована у Никшићу.