У спомен и славу Светог Јована Владимира

У спомен и славу Светог Јована Владимира
У спомен и славу Светог Јована Владимира
У спомен и славу Светог Јована Владимира
У спомен и славу Светог Јована Владимира

У просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства "Свети Георгије“ у Никшићу, у уторак 4. октобра 2016. године, одржана је промоција Зборника "У спомен и славу Светог Јована Владимира“.

У име организатора Црногорско-руског културног центра, обратила се проф. др Весна Вукићевић, подсјетивши да су, поводом хиљадугодишњице мученичке смрти Светог кнеза Јована Владимира, Митрополија црногорско-приморска и ИИУ "Светигора“ издале зборник, чија је прва књига штампана 2015. године. Друга књига зборника објављена је ове године, на празник Светог Јована Владимира. Уредник ове књиге је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, а приређивач др Васиљ Јововић са Филозофског факултета у Никшићу, који су зборник „У спомен и славу Светог Јована Владимира“ представили пред никшићком публиком.

Дани прослављања Светог краља мученика Јована Владимира, који су почели 4. јуна ове године на дан кад се молитвено слави овај Свети краљ мученик, настављени су и током наредних мјесеци, а свој врхунац доживјели су са два величанствена скупау Бару, казао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Он је напоменуо да су на Међународномнаучном скупу,одржаном од 15.-18. септембра, који је темом био посвећен личности Светог Јована Владимира кроз вјекове, говорили бројни уважени историчари, теолози, лингвисти, историчари умјетности, археолози. Освећење величанственог Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару,25. септембра и долазак, тим поводом, Његове Светости Патријарха јерусалимског ТеофилIII, Патријарха српског Г. Иринеја, као домаћина, те бројних архијереја и представника свих помијесних Цркава, представља, према ријечима свештеника Перовића, васељенски сабор у малом и као такав догађај је од великог значаја.

О. Гојко је најавио даће до краја године, а у издању ИИУ „Светигора“, у истој едицији бити објављене још четири књиге.

"Назрели смо да има још материјала, а све са намјером да јавности укажемо на то шта су прави историјски извори кад је ова темау питању."

"Наша држава, која слави хиљаду година државности, а то је наслонила на хиљадугодишњицу мученичког страдања Светог краља Јована Владимира, објавила је,поводом хиљаду година мученичке кончине Светог Јована Владимира,књижицу у којој има десет текстова, а Митрополија црногорско-приморска, у здравље професора Васиља Јововића, објавила је десет томова на ту тему. ПоредСаборног храма који својом појавом свједочи на чијој страни је Бог и на чијој смо страни ми грешни, недостојни, поред доласка Његове Светости јерусалимског Патријарха и свих оних научника, и чињеница да нам је Бог дао да се ово све скупи, одштампа и приреди у овој едицији, показује да је ово година благослова и да смо се сви скупа удостојили да учествујемо у овом великом дјелу“, оцијенио је свештеник Перовић.

Приређивач Зборника "У спомен и славу Светог Јована Владимира“ др Васиљ Јововић је навео да се ова књига састоји из двије свеске. У првој свесци су сабрани текстови историјске тематике, богословски и публицистички текстови. У другој свесци су обухваћени књижевно-историјски текстови, књижевни и умјетнички радови којима је као инспирација послужио Свети Јован Владимир.

"При избору текстова руководило се научним и стручним критеријумима. Битан фактор је била доступност грађе, као и временски рок за издавање Зборника.
Прва свеска састоји се од: извода из извора, дјелова монографија, чланака у часописима, посебних издања. Текстови, њих тридесет, су дати у факсимилу. Прва свеска почиње текстом српског патријарха Павла “Ко је писац грчке службе Светог Јована Владимира коју је штампао Јован Папа 1690. године”. Даље слиједи један број текстова који спадају у изворе: “Љетопис попа Дукљанина” – као примарни извор; изводи из “Кратке историје” Јована Скилице и “Краљевство Словена” Мавра Орбина, у којима се говори и о Светом Јовану Владимиру.Даље се ређају историјски, богословски и публицистички текстови из периодике дати хронолошким редом. Један број прилога чине одломци из историја српског народа у којима се спомиње Свети Јован Владимир“.

"У другој свесци су одабране пјесме, приче, драме, приповјетке, романи, одломци из романа, опера и др. којима је као инспирација послужио лик Светог Јована Владимира, као и књижевно-историјске расправе и критике на дјела која су писана о њему. Осамнаест изабраних текстова дато је у факсимилу. Друга свеска почиње пјесмом “Дјела блаженог Владимира” аутора “Дукљанина из Крајине” за коју се сматра да је написана 1096/97. године“, навео је др Васиљ Јововић.
Редакција Зборника је најавила још књига у оквиру едиције “Свети Јован Владимир” којима ће бити обухваћене: службе и ликовни прикази посвећени светом краљу, сакрални споменици посвећени посвећени краљу мученику, радови са међународног научног скупа посвећеног првом српском светитељу који ће се одржати од 15. до 18. септембра 2016. године у Бару, као и библиографија о Светом Јовану Владимиру.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка