Либертвил: Сабор подршке Српској Православној Цркви у Црној Гори

У суботу, 15. фебруара 2020. године, Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка на челу са епископом Лонгином организује сабор подршке Српској Православној Цркви у Црној Гори, тамошњим архијерејима Амфилохију, Јоаникију, Атанасију и Димитрију, свештенству и верном народу под слоганом Не дамо светиње!

Сабор почиње у 10 часова архијерејском Литургијом у манастиру Светог Саве у Либертвилу, коју ће служити Његово Преосвештенство Епископ Лонгин са свештенством. У наставку, од 12 часова служиће се молебан за спас српских светиња у Црној Гори пред моштима Светог Мардарија Либертивилског, првог владике Српске Православне Цркве у Америци, који је родом из љешанске нахије.

-Срби из Чикага и околине су увек били и биће са својом браћом у Црној Гори. У суботу ћемо, на свето Сретење, још једном исказати своју солидарност на великом скупу у манастиру Светог Саве у Либертивилу. Помолићемо се Господу код моштију владике Мардарија Ускоковића, да погледа на нашу страну, помогне, утеши и заштити, поручује пред скуп епископ Лонгин.

Сабору ће присуствовати изасланици Епископског савета Српске Православне Цркве у Црној Гори, епископ Методије и протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, који су пре неколико дана имали састанак са званичницима Стејт департмента у Вашингтону, на коме су указали на лоше стање људских права у Црној Гори – непоштовање верских слобода, права на поседовање имовине, права на окупљање и права слободног говора, као и примере верске, језичке и националне дискриминације у тој земљи.