У сусрет Божићу - у сусрет породици

У сусрет Божићу - у сусрет породици
У сусрет Божићу - у сусрет породици
У сусрет Божићу - у сусрет породици
У сусрет Божићу - у сусрет породици

У Недељу 33. по Духовима, Недељу Богоотаца, 13. јануара 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању, уз саслужење архимандрита Методија (Марковића), старешине Саборног храма, протојереја-ставрофора Станисава Петрушевића, секретара Епископа врањског, протојереја-ставрофора Небојше Стојадинова, архијерејског намесника пчињског, протојереја Миодрага Данковића, свештеника у пензији, и ђакона Мицка Мицковића и Александра Крстића.

Радост богослужењу унео је велики број ученика веронауке основних и средњих школа из Врања, од којих је већи број узео учешћа на традиционалном конкурсу литерарних и ликовних радова поводом Божићних празника под називом У сусрет Божићу - у сусрет породици, који се у организацији Одбора за веронауку Епархије врањске, а са благословом и под покровитељством Епископа врањског Пахомија, одржава већ шести пут заредом.

По завршетку свете Литургије, епископ Пахомије је најпре захвалио свим учесницима на конкурсу, честитао још једном Божићне празнике, срећну и Богом благословену наступајућу 2019. годину Господњу, а затим доделио пригодне дарове награђеним ученицима и учесницима. Ученици веронауке том приликом извели су и пригодан културно-уметнички програм.

Духовна и културно просветна манифестација У сусрет Божићу - у сусрет породици одржана је у периоду од 23. до 29. децембра 2018. године, а идејни творци исте, вероучитељица Ивана Стаменковић и учитељица Слађана Димчић из Основне школе Доситеј Обрадовић у Врању организовали су низ активности у наведеном периоду:

  • литија ученика веронауке улицама Врања на празник Детињце,
  • ликовна радионица Божићна честитка,
  • књижевно вече - читање награђених литерарних и изложба ликовних радова,
  • јавни час вероучитељице Иване Стаменковић,
  • смотра сценских приказа Божићна прича и
  • промоција књиге Велики светитељи Романови - Свети царски страдалници.

Циљ наведених активности, поводом Божића - празника рађања новог живота, празника деце и детињства, празника родитељства и радости, љубави и даривања, украшеног најлепшим верским обичајима и обредима, и ове године, био је да се очува богата српска традиција и да се истакну све њене вредности.

Извор: Епархија врањска