Загреб: У сусрет великом јубилеју

Митрополија загребачко-љубљанска организовала 4. октобра 2012. године свечану прославу 1700 година Миланског едикта

Свечаност је започела светом архијерејском Литургијом у капели Светог Саве, првог архиепископа и просветитеља српског, при Српској православној општој гимназији и Духовном центру на Светом Духу у Загребу. Свету Литургију је служио Преовећени Епископ браничевски г. Игњатије, који се налази у тродневној посети Митрополији загребачко-љубљанској, уз саслуживање домаћина Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г. Јована, Преосвећене Господе Епископа Осечкопољског Лукијана и славонског Саве, свештеника Ђорђа Теодоровића из Епархије славонске, ђакона Ненада Радаковића из Епархије браничевске, архиђакона Јована Станојевића из Епархије осечкопољске и свог свештенства Епархије загребачко-љубљанске.

Литургији су присуствовали верници парохије загребачке и ученици Гимназије. Митрополит Јован је поздравио епископе који су учествовали на евхаристијском сабрању и уручио епископима Игњатију и Сави пригодне дарове.

Потом се обратио Епископ Игњатије изразивши радост и благодарност Митрополиту на позиву. Епископ Игњатије је говорио о тајни крста, али и тајни љубави Божије и јединству Цркве које се пројављује кроз Литургију.

Прослава је настављена у свечаној дворани Духовног центра. Уз епископе, свештенство и верни народ који су учествовали у литургијском сабрању овом делу програма придружили су се и Преосвећени Епископ сремски г. Василије, представници верских заједница у Републици Хрватској и граду Загребу - изасланик Бискупа сисачког г. Владе Кошића велечасни Бранимир Моточић; проф. др Јуре Зечевић, професор на Католичком богословном факултету у Загребу; Луциано Моше Прелевић, рабин координације жидовских општина у Хрватској; проф. Мевлуди Арслани, изасланик муфтије загребачког и директор Исламске гимназије у Загребу; протојереј Кирко Велински; г. Тома Магда и г. Жељко Мраз, председник и главни тајник савеза баптистичких цркава у Хрватској; као и други пријатељи Митрополије загребачко-љубљанске те заинтересовани за ову тему.

У уводном делу, Митрополит је поздравио учеснике скупа. Овом приликом Митрополит је Епископа Игњатија одликовао орденом Кантакузине Катарине Бранковић првог реда, рекавши да је њена личност повезница Гимназије и Митрополије са Смедеревом и Епархијом браничевском. Митрополит је изразио саучешће због упокојења председника Хрватског сабора г. Бориса Шпрема.

Први предавач је био проф. др Јуре Зечевић, прочелник катедре за Екуменску теологију на Католичком богословном факултету Свеучилишта у Загребу, који је у свом садржајном и интересантом предавању изложио комплексност историјског амбијента у коме је цар Константин 313. године донио Милански едикт, документ који ће представљати прекретницу у односу државних власти према хришћанима.

Сљедеће предавање је одржао Епископ др Игњатије (Мидић), редовни професор Догматике на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. У изузетно занимљивом предавању Епископ се није ограничио само на тему Миланског едикта, као документа који је хришћанима дао слободу вероисповедања, већ је тумачио значај слободе као дара Божијег, повезујући исто са темама које заокупљају човечанство, притом износећи православна гледишта на  проблематику времена и историје, смрти и смртности, бесмртности и превазилажења смрти, природе и личности. Присутни су имали прилику након предавања да постављају питања те да се коментарима надовезују на постављену тему.

Посебно интересантно је говорио Митрополит Јован о значају Миланског едикта који доноси слободу хришћанима, али је битно и његово савремено тумачење, будући да је кроз овај документ који датира са почетка IV века јасно изражена социјална правда и верска толеранција. Наиме, хришћанима којима је одузета имовина, Едикт је обезбеђивао њен поврат, а грађанима који су били у њеном поседу, држава је гарантовала обештећење. У томе смислу Милански едикт може бити инспирација и за савремено доба и демократско друштво у коме тежимо да живимо.

Епископ Василије, члан Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, говорио је о догађајима и локалитетима у Епархији сремској који сведоче о животу Цркве на тим просторима током четвртог века.

Након предавања у трпезарији Духовног центра Митрополит је организовао ручак за све учеснике и присутне на овој свечаности, којој се придружио и надбискуп Алесандро Д`Ерико, апостолски нунциј у Републици Хрватској.

Светом Литургијом, свечаном прославом, заједничким сусретом и пригодним предавањима Митрополија загребачко-љубљанска је дала свој допринос прослављању и обиљежавању овог значајног јубилеја за цели хришћански свет, навршетка седамнаест векова Миланског едикта, документа који ће читаву историју човечанства окренути у новом смеру.

Другог дан свог боравка у Загребу, 5. октобра 2012. године, Преосвећени Епископ Игњатије у пратњи домаћина Митрополита Јована обишао је капелу светих апостола Петра и Павла на загребачком гробљу Мирогој, као и аркаде чувених Срба који су веома значајни за стварање црквене заједнице у Загребу и околици.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Загреб: У сусрет великом јубилеју
Загреб: У сусрет великом јубилеју
Загреб: У сусрет великом јубилеју
Загреб: У сусрет великом јубилеју
Загреб: У сусрет великом јубилеју
Загреб: У сусрет великом јубилеју
Загреб: У сусрет великом јубилеју
Загреб: У сусрет великом јубилеју
Загреб: У сусрет великом јубилеју
Загреб: У сусрет великом јубилеју
Загреб: У сусрет великом јубилеју
Загреб: У сусрет великом јубилеју