Техеран: Припреме заседања руско-иранске комисије за дијалог

Са благословом Митрополита волоколамског г. Илариона, 2. и 3. децембра 2013. у Техерану је боравила руска црквена делегација из одсека за међурелигијске контакте Оделења за спољне црквене послове Московске Патријаршије. Делегацију су сачињавали свештеник Димитрије Сафонов и референткиња овог сектора И.Д. Кашицина.

Првог дана су вођени разговори посвећени припреми за 2014. годину планирану IX рунду Заједничке руско-иранске комисије за дијалог „Православље-Ислам“. Са иранске стране у разговору је учествовао руководилац Организације по питањима културе и исламских веза Ирана Мухамед Реза Дехшири и руководилац Центра за међурелигијски дијалог Али Мухамед  Хелми, као и његов заменик Мохсен Шојахани. Преговори су вођени у топлој атмосфери и одредили су обим и проблематику будућих разговора који се воде већ 17 година.

Следећег дана свештеник Димитрије Сафонов је посетио централу Светског форума по питањима сарадње масхаба у Техерану, где га је примио генерални секретар ајатолах Мухамед  Али Тасхири. Овом високом исламском вођи отац Димитрије је пренео поздраве и најбоље жеље Митрополита Илариона, док је ајатолах Тасхири изразио дубоко жаљење поводом киднаповања у Сирији у априлу 2013. двојице хришћанских Митрополита и због неизвесног стања хришћана у Сирији и у другим земљама Блиског истока. Током разговора је указано на пораст терористичких чинова уперених против хришћана и муслимана на Блиском истоку, а исто тако и на неопходност разраде заједничких начина окончања тога зла.

Извор: Московска Патријаршија