У Турској археолози откопали цркву из 5. века

1500-годишња црква, за коју се верује да је најстарија у Малој Азији, откопали су археолози на локацији у црноморској области Карабук.

Црква, која је пронађена у области античког града Адријанопоља, који сада лежи закопан испод Ескипазара, 100 миља северно од Анкаре, украшена је са сликама река Геон, Фисон, Тигар и Еуфрат, које су све поменуте у Библији, напоменула је Ерсин Челикбаш са Археолошке катедре  Универзитета у Карабуку.

Стари град је био веома важан за хришћански свет, па су хришћански поклоници стизали у луку Амасра како би посетили Адријанопољ. Они би касније ишли у Цариград из трговачких разлога. Град је изгубио важност у 8. веку.

Подизање црква се поклапа са временом Светог Алимпија Столпника. Стари извори о овом светом помињу постојање два манастира у Ескипазару у којима се подвизавао. „У нашим истраживањима имамо велику могућност да откријемо постојање ових манастира или цркава. Црква се налази на веома важној локацији,“ рекао је Челикбаш.

Адријанопољ је веома важан град за археологе. Ископавања су започела 2003. године, и до сада је окопано 14 јавних зграда, међу којима два купатила, две цркве, једна одбрамбена грађевина, камене гробнице, позориште, вила и друге монументалне зграде и неке верске зграде.

Ископавања су настављена под уптравом музеја Кастамону.

Извор: Православие.ру, Дејли Сабах