У ТВ поруци Папа позива Јермене на помирење

„Долазим у Јерменију да приправим пут ка помирењу и да вас обаспем надом“

Ватикан – Јераван 22.06.  – Нешто пре свог путовања у кавкаске земље папа Фрања је ободрио јерменски народ да свој поглед усмери на будућност. У видео поруци која је емитована у среду увече на јерменској телевизији, позвао је он на помирење: „Нећемо дозволити да болне успомене овладају нашим срцем,“ рекао је Фрања.

Он је истакао да долази као „весник мира“ да би „подржао све напоре на путу мира“ и „да пропрати кораке на стази помирења“. Не споменувши масакр Јермена из 1915, нити погроме и протеривања Јермена у 19. веку, папа Фрања је говорио о „страдању која спадају у најстрашнија којих се човечанство може сетити“. Он саосећа „бол услед те трагедије које су ваши оци физички доживели“.

Папа Фрања стиже у петак у тродневну посету Јерменији. Једна од светлих тачака јесте и посета спомен-обележју геноцида у суботу и сусрет са потомцима оних прогнаних Јермена које је папа Бенедикт XIV спасао 1915. године.

Папа је подсетио и на посету јерменско-апостолског католикоса Карекина II прошле године Риму поводом 100-годишњице масакра Јермена. А сада он долази у Јерменију да „приправи пут ка помирењу и да их обаспе надом“.

Папа је подсетио на старозаветну приповест о Потопу према којој је Ноје пустио голуба, а он се вратио у ковчег са маслиновом гранчицом. Ово је знак да живот мора почети изнова и да се нада мора разбуктати. Јерменски народ види у планини Арарату, која је у грбу Јерменије, место где се спустио Нојев ковчег. Папа Фрања и јерменско-апостолски католикос Карекин II планирају да у недељу пусте голуба мира на подножју Арарата.

После путовања у Јерменију Папа ће учнити још једну посету, у суседну земљу Азербејџан.

Извор: Катпрес (превод: Информативне службе СПЦ)