У ваљевској болници свечано прослављени Свети врачи и безсребрници Козма и Дамјан

У ваљевској болници свечано прослављени Свети врачи и безсребрници Козма и Дамјан

Лекари и медицинско особље ваљевске болнице заједно са својим духовником и гостима свечано и молитвено су прославили своје заштитнике и заступнике пред Господом Свете враче Козму и Дамјана. Домаћин Славе било је одељење пнеумофтизиологије. Свечаности, која је организована у Едукативном центру, присуствовало је око две стотина званица међу којима су представници из области јавног, црквеног и друштвеног живота града, као и многобројни пријатељи и сарадници Здравственог центра.

Чин резања славског колача служили су архимандрит о. Петар Радуловић, протојереји ставрофори о. Гроздан Симић и о. Драган Алексић, јереј о. Бранко Чолић и ђакони о. Дејан Трипковић и о. Слободан Алексић и духовник болнице о. Радомир Алексић.

У име Епископа ваљевског Г. Милутина, домаћинима и гостима се обратио архијерејски заменик о. Петар Радуловић који је честитајући домаћинима славу поручио:

- Нека Вам Бог дарује свако добро, дуго здравље и живот на овој светој мисији, а она је управо лечење болних у телу, баш као што свештенство које се Богу моли, лечи душу.

Својим лекарима обратио се и о. Радомир подсећајући на Хипократову заклетву којом сваки млади лекар отпочиње свој рад. Он је истакао значај Хипократове лекарске етике у европској цивилизацији и назвао је претечом хришћанске етике:

- Хипократова заклетва је полазиште и почетак за вас лекаре; она јесте врхунац хуманистичког поимања и начела медицинске етике према пацијентима. Међутим, у хришћанском контексту лекар као и свештеник има узвишенији позив – служење Богу и служење ближњем. Бог је лекар душе и тела, Он је тај који лечи и исцељује, а ми свештеници и ви лекари смо само оруђе Његово. Пацијенти се вама обраћају у болести и тешкоћама, јер живимо у заиста тешким временима, велика су искушења, услови у којима радите су претешки и свакодневно се суочавате са свакојаким тешкоћама. Међутим, ви сте позвани да са љубављу примите пацијенте, они су ваши ближњи. Не можемо се према њима опходити и односити као према странкама, него позивајући се на Христове речи морамо и обавезни смо да љубимо ближње, као саме себе. А пацијенти су ваши ближњи. Свесни наших слабости ми иступамо са смирењем, са благошћу, са кротошћу, са Вером и Надом и Љубављу да ће наши пацијенти добити жељено излечење и исцељење.

Даље у беседи о. Радомир је говорио о молитви као леку. Истичући значај молитве он је лекарима прочитао речи њиховог колеге, угледног француског лекара и добитника Нобелове награде из области медицине, доктора Алексиса Карела:

- Молитва је најмоћнији облик енергије, коју човек ствара. Она је исто таква реална сила као и земљина тежа. Као лекар посматрао сам пацијенте којима није помагала никаква терапија. Они су успевали да се излече од болести и меланхолије само захваљујући успокојавајућем дејству молитве... Када се молимо повезујемо се са неисцрпном животном Силом, која покреће читав универзум. Ми се молимо да макар део те силе пређе нама. Обраћајући се Богу у искреној молитви ми усавршавамо и лечимо своју душу и тело. Није могуће да макар један трен молитве не донесе позитиван резултат сваком мушкарцу или жени.

Позивајући лекаре да им узор у служби буду њихови заштитници и заступници пред престолом Господа нашега Исуса Христа Свети бесребрници и лекари Козма и Дамјан о. Радомир је сваком доктору уручио на дар молитву онога који брине о болеснику.

Славско жито лекари су поделили и својим пацијентима на одељењима, док је о. Радомир у пратњи ђакона о. Слободана Алексића посетио неуропсихијатријско одељење чији су штићеници приредили за њих кратак пријем. После заједничке молитве Светом Козми и Дамјану сви су се послужили славским житом, а пацијентима су том приликом уручене иконице.

Честитајући доктору Зорану Живковићу и одељењу онкологије, будућим домаћинима, на преузимању славског колача, о. Радомир им је поручио:

- Јевреји су се кроз њихову бурну и трновиту историју поздрављали са "Следеће године у Јерусалиму", а ми - "Следеће године у нашој капели!"

Извор: Епархија ваљевска