У Ватикану први пут сазвана Комисија за изучавање служења ђакониса

Комисија за изучавање ђаконског служења жена први пут се састала у просторији Конгрекације за догматска питања у Ватикану 25. новембра. На дневном реду заседања било је „објективно проучавање служења ђакониса у првим вековима историје хришћанске Цркве“, саопштава прес служба Свете столице.

Папа Фрања је сазвао Комисију 2. августа ове године. На челу овог новог тела је  Архиепископ језуита Луис Франсиско Ладариа Ферер, секретар Конгрегације за догматска питања. Комисију чине 12 чланова из 8 држава, а од тога су 6 мушкараца свештеника и 6 жена, од којих су две монахиње и четири лаици.

Настојатељнице женских монашких редова током сусрета са римским понтификом 12. маја ове године замолиле су га да размотри питање о успостављању сталног ђаконата за жене. Коментаришући ово, прес служба Ватикана је нагласила да папа Фрањо не намерава да успостави посвећивање жена у ђаконски чин.

Прошле недеље Свети Синод Александријске Православне Цркве се изјаснио за повратак установе ђакониса. Међутим, не ради се о посвећивању жена у ђаконски чин, него о њиховом ширем учешћу у мисионарском служењу.

превод: ђакон А. Прашчевић

Извор: Благовест.инфо