У Врању обележена слава Саборног храма Свете Тројице

Други дан Педесетнице-Духовски понедељак, представља најсвечанији дан у граду Врању. Духовски понедељак је слава Саборног храма Свете Тројице, а већ четврту годину и слава града Врања. Обележавање данашњег празника почело је Светом Литургијом у Саборном храму, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије уз саслужење свештенства из Епархије врањске.

По завршетку Свете Литургије кренула је свечана литија кроз град Врање, у којој су, поред свештенства и монаштва, учешће узели бројни градски званичници на челу са председником Скупштине града Врања, господином др Слободаном Стаменковићем, припадници 4. Копнене бригаде Војске Србије на челу са генералом Милосавом Симовићем, припадници полицијске управе Врање на челу са начелником господином Столетом Филиповићем, затим представници културних и јавних установа, чланови свих спортских и културно-уметничких друштава, и многобројни благочестиви народ града Врања. У току литије Епископ Пахомије читао је Света Јеванђеља, као и молитве за добробит и напредак града Врања и оних који живе у њему.

По завршетку литије, испред Саборног храма, Епископ Пахомије извршио је резање славског колача и произнео пригодну беседу, у којој је најпре свим грађанима Врања честитао славу, а затим све присутне подсетио на значај и смисао прослављања Педесетнице-Духова, истичући потребу вере и љубави ка Господу Исусу Христу у народу, баш онако како су то чинили апостоли примивши Духа Светога и ширећи даље реч Божију. Као и сваке године испред Саброног храма, богат програм приредила су Културно-уметничка друштва из Врања, Жбевца и Криве Феје, а резултат дугогодишњег рада приказали су најмлађи чланови карате клуба из Врања. На крају културно-уметничког програма, Епископ Пахомије заједно са представницима градских власти, уручио је дипломе и поклоне најбољим ученицима веронауке, из основних и средњих школа са подручја Православне епархије врањске.

Извор: Епархија врањска