У Загребу прослављен Свети Доситеј Исповедник

Литургијским сабрањем у капели Светог Саве у Загребу прослављен је Свети Доситеј, први митрополит загребачки и исповједник, чиме је обележено седамдесет година од његовог упокојења.

Свету Литургију је служио архимандрит Данило, уз саслужење јеромонаха Венијамина и јереја Михајла Жикића. Појањем је одговарао хор Саборног храма Преображења Господњег. И ове године, уз вернике загребачке парохије, у прослави су учествовали православни Руси из Загреба, Чаковца, Вараждина, Пожеге и других места сабрани око Координације руских сународњака у Хрватској.

Присутан је био и председник Вијећа српске националне мањине Града Загреба г. Александар Милошевић са сарадницима. После Литургије преломљен је славски колач, а окупљеним верницима беседом се обратио архимандрит Данило, преносећи поздраве и благослов Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија. Архимандрит Данило је надахнуто говорио о животу, школовању у Русији, исповједништву вере православне и мученичком страдању Светог Доситеја током Другог светског рата. Такође, подсетио је да се данас налазимо на имању које је Српској православној црквеној општини загребачкој даривао дугогодишњи ктитор и добротвор Ђуро Авировић 1888. године. На овом поседу је 1936. године, одмах по свом доласку у Загреб, Свети Доситеј основао манастир Свете Петке чије су сетринство чиниле монахиње руског порекла. И коначно, након Митрополитовог мученичког страдавања у Загребу, поново се о њему, у манастиру Ваведења у Београду, старала игуманија Ангелина, и сама руског порекла. Архимандрит Данило је рекао да се данас молитвено сећамо страдања митрополита Доситеја, али и упућујемо Господу молитве да се прекрате страдања у Украјини и другим земљама.

Прослава Светог Доситеја и уласка у Нову годину Господњу настављена је у свечаној дворани Духовног центра у извођењу хорова Калинка из Чаковца и Рјабинушка из Загреба који су наступима одушевили присутне. Смењивале су се руске духовне и народне песме: молитве, успаванке, божићне песме, свадбене народне руске песме, Калинка, Подмосковске вечери, Катјуша... Песму Виктора Сотника Опроштај рецитовала је Мадина Умарова. Андреј Чеботарев, магистар архивистике, потомак руских емиграната који су дошли у Загреб 1920. године изнео је живописно и надасве поучно предавање Митрополит Доситеј у сећању руских грађана Загреба.

Прослави су присуствовали заменик амбасадора Руске Федерације у Загребу са сарадницима, г. Вељко Кајтази, саборски заступник, г. Александар Толнауер, председник Савјета за националне мањине и бројни други гости.

Прослава и угодно дружење настављено је у трпезарији Духовног центра уз пригодно послужење.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

У Загребу прослављен Свети Доситеј Исповедник
У Загребу прослављен Свети Доситеј Исповедник
У Загребу прослављен Свети Доситеј Исповедник
У Загребу прослављен Свети Доситеј Исповедник