У заполарном селу Јурјунг Хаја први пут обављена крштења и одслужена Литургија

25. марта 2016. Архиепископ јакутски и ленски Роман допутовао је у село Јурјунг Хаја у Анабарском националном округу. Владика је одржао катихетски час свима који су хтели да се крсте и крстио њих 40 сељана. Овде је крштење обављено први пут.

Следећег дана, 26. марта Архијереј је одслужио прву у историји села Божанску Литургију на којој су се новокрштени причестили светим Тајнама Христовим. На богослужењу је певао хор предавача и студената Јакутске духовне семинарије. Пред само причешће проповед о значају Великог поста и празника Васкрсења Христовог произнео је ђакон Александар Коробкин.

После богослужења сви присутни верници добили су иконе, Нови завет и Псалтир, као и посебни број „Јакутских православних новости“. Владика је поздравио све који су примили тајну крштења и причешће и тако се присајединили Цркви Христовој, и прит ом их позвао да никако не забораве заједничку молитву.

Истог дана Владика је посетио средњу школу у Јурјунг Хаи, разговарао са предавачима и ученицима, и изложио им историју Јакутске епархије и Јакутске духовне семинарије, одговарао на питање професора, подаривши за школску библиотеку седмотомно издање дела Светог Инокентија Московског, Јеванђељске приче на долганском језику, и други део историје Православља у Јакутији „Божји људи“, као и филм о Епископу Инокентију „Небески покровитељ Јакутије“.

Јурјунг Хаи је село удаљено 60 километара од мора Лептивих – јединствено место у Јакутији у којем компактно живи народ Долгани. Локални становници се углавном баве узгајањем јелена.

Извор: Православие.ру (превод: Информативна служба СПЦ)