У Земун пољу прослављена храмовна слава Свети мученик Кнез Лазар

На дан када се Српска Православна Црква молитвено сећа Светог великомученика кнеза Лазара, у препуној порти цркве која је посвећена овом српском страдалнику и мученику за веру, у Земун Пољу било је посебно свечано.

Свету Архијерејску Литургију је служио Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријарха српског Г. Иринеја, уз саслужење архијерејског намесника београдско-посавског протојереја-ставрофора Бранка Митровића, протојерејa-ставрофора: Радича Радичевића, Рајка Недића, Миладина Вукомановића, Бранка Зелена, Стевана Мрђена, Јована Кошевића, Ђура Шуша, протојереја Николе Трајковића, јереја Александара Раковића, Војислава Костића, Александара Лукића, Славише Поповића, Ненада Продића, Драгана Шовљанског, Владимира Левићанина, Далибора Стојадиновића и протођакона Томе Милановића, Стевана Рапајића, ђакона: Немањe Радичевића, Драгана С. Танасијевићa, Николе Солдатовића и Стефана Васиљевића,

Преосвећени Владика је у беседи поучио окупљени верни народ о косовском дану исповедања и утврђивања у вери, јер је данашње време време посебног искушења за цео српски православни род. Данас Свети кнез Лазар треба свима да буде узор да у животу изаберу прави пут који ће све нас заједно одвести у загрљај Христов. Посебно је Владика истакао да Војска Србије и сви они који воде народ треба да се угледају на кнеза Лазара и његове мученике и на њихов избор за Царство Небеско. После архипастирске беседе Владика је повео свештенике, ђаконе и верни народ у опход око цркве, да би сви заједно узнели Богу молитве за Патријарха српског, за православни род, за мир у држави, за свети храм, а на крају је служен и парастос војницима и војсковоћама пострадалим за веру и отачаство од Косова до данашњег дана, у присуству Војника касарне 13. мај, монахиња манастира Гргетега, диретктора Института за кукуруз ЗЕМУН ПОЉЕ г. Милосава Бабића, и хора Светога Великомученика Димитрија Солунског, као и Свебора.

После резања славског колача и Литије око храма, Владика је са служашчим свештенством отишао до Института за кукуруз „Земун Поље", донаторима плаца на коме се налази храм у Земун Пољу и који такође имају за свог заштитника Српског мученика Кнеза Лазара.

Потом је славски ручак припремљен у ресторану на обали Дунава "Стара капетанија".

Кум и домаћин славе је био г. Милован Русић, члан Управе храма Св. Кнеза Лазара у Земун Пољу, са својом породицом, који је и донирао славски ручак за 150 званица у поменутом ресторану.