У Зети освештан храм Преподобномученице Параскеве

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије освештао је јуче, на празник Преподобномученице Параскеве, обновљени храм посвећен овој светитељки у зетском селу Курило

“Овај храм је обиталиште славе Божије, нарочито од дана кад је освештан”, рекао је Владика у литургијској бесједи након читања светог Јеванђеља. “Од када је крштен, како то народ каже, јер као што се човјек крштава тако се и храм крштава. Тако је и овај храм од данас постао обиталиште славе Божије и у њему су присутне све оне Божије љепоте преко ових светих ликова Пресвете Дјеве, Господа нашега, ликова светих Божјих угодника, Преподобне матере Параскеве. Оне љепоте које су присутне живо у вјечном Царству небескоме, оне су и овдје присутне на символичан начин. Да би преко њих и кроз њих и ми постајали храм славе Божије”, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

У току Литургије Владика је у чин протопрезвитера произвео пароха доњозетког Жељка Ћалића и крстио седам мјештана Зете. Појале су монахиње манастира Дуга и Бешка.

Обраћајући се Владици отац Жељко је рекао да је Бог хтио да преко Митрополитових руку прими свету тајну крштења и свету тајну свештенства: “Све што је највредније у мом животу добио сам Вашим благословом и Вашим молитвама. Тако и овај дар примам с надом да ће ме и даље, Вашим молитвама и молитвама свих вас, нарочито браће свештеника, Бог укрепљивати да се трудим на њиви Господњој колико је у мојој моћи”.

По завршетку Литургије благосиљан је славски колач.

Митрополит Амфилохије је уручио орден Светог краља Милутина г. Радомиру Ратку Станковићу, обновитељу и ктитору овог светог храма, којим га је на Митрополитов предлог одликовао Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве.

Приређена је и славска трпеза хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска