У Зворнику Духовна академија у част Светог Симеона Мироточивог

Велики жупан Стеван Немања, у монаштву познат као Свети Симеон Мироточиви, био је велики владар, ујединитељ чистоте православља, бранитељ православне вјере од богумила и борац за чистоту српског језика, рекао је вечерас у Зворнику на Светосимеонској духовној академији протојереј ставрофор Видоје Лукић.

Лукић је у име Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Господина Василија, нагласио да се често српском народу спочитава како је то народ који се много позива на своју историју, тражи и сјећа се својих предака, али "када видимо у каквом сплету историјских околности живимо изгледа да би сви ови атрибути, које сам навео о Светом Симеону, требало да буду узор и примјер свакоме од нас за даље очување православља".

"Много је сада великаша који би да парчају српске земље и много је оних који све више користе стране ријечи и изразе, а заборављају своје православље и чистоту православне вјере, па је зато за све нас потребан примјер и узор Светог Симеона Мироточивог", рекао је Лукић.
Поручивши да је потребно да се чувају од заборава све племените вриједности које су красиле Светог Симеона, Лукић је рекао да Господ молитвама овог светитеља храбри, подржава и упућује да на стази светог Симеона, оца Светог Саве, истрајемо.

"На светој стази Симеона треба да истрајемо и да пренесемо на потомке све вриједности Светосимеонске, како би ишли путем благослова какав је био у вријеме Светог Симеона и његовог сина Светитеља Саве", нагласио је Лукић.
Он је додао да нас Свети Симеон, Свети Сава и династија Немањића опомињу да ћемо опстати на овоме свијету уколико будемо интимно срасли са истинама наше свете вјере у традицији свете лозе Немањића.

Предсједник општинског Српског просвјетног и културног друштва (СКПД) "Просвјета" из Зворника Раде Перић рекао је да је ово традиицонална манифестација којом се још једном "подсјећамо на оснивача српске државности Великог жупана Стевана Немање".

"Свети Симеон је наш заштитник и у његову част је организована ова духовна академија", рекао је Перић и додао да је лијепо када син надмаши оца, као што је Сава надмашио Немању, али исто тако ни Сава не би могао толико урадити за српски народ и цијело хришћанство да није било његовог оца Немање - Светог Симеона Мироточивог.
Велики жупан Стеван Немања живио је од 1113. до 1199. године.

На духовној Светосимеонској акдемији наступили су Пјевачко друштво "Изворник" из Зворника са пјесмама из Подриња, Шумадије, Косова, Крајине, Херцеговине и Русије.
Учествовао је и Дјечији трубачки оркестар СПКД "Просвјета" из Основне школе "Десанка Максимовић" из Челопека код Зворника и Вокална група Културно-умјетничког друштва "Рудар" из Угљевика.

Ову духовну академију организовала је Црквена општина Зворник и СПКД "Просвјета" из Зворника.

Извор: Епархија зворничко-тузланска према вести Срне