Ученици београдских гимназија на поклоничком путовању

На пут су, 12. јуна 2010. године у раним јутарњим часовима, кренули ученици III и XIV београдске Гимназије заједно са њиховим вероучитељима. Током пута посетили смо манастире Боговађа, Моравци, Вујан, Жича, Студеница, Градац и Љубостиња. Прва станица нам је био манастир Боговађа недалеко од Београда, где смо имали прилике да се упознамо са историјским значајем овог манастира, који је доста повезан са Првим српским устанком.

Затим смо у пријатељској и опуштеној атмосфери наставили своје путовање ка нашој бази, манастиру Студеница. Ученици су имали прилику да сазнају корисне информације о манастирима Моравци и Вујан, које смо посетили пре нашег доласка у Студеницу. Дужу паузу смо направили у Жичи, где смо били изузетно лепо примљени и угошћени. У поподневним часовима смо стигли у манастир Студеницу, у чијим смо конацима преноћили. Ипак, многи од нас највише су се обрадовали посети испосницама светога Саве, које се налазе неколико километара од самог манастира Студеница. Пут ка испосницама је био захтеван, али смо сви били пуни жеље да их обиђемо и видимо у каквим се условима молио и уздизао свети Сава.

После ноћења у конацима манастира Студеница, присуствовали смо Светој Литургији у Богородичиној цркви, где смо имали прилику да целивамо мошти првог српског краља, Стефана Првовенчаног. Своје поклоничко путовање наставили смо посетама манастирима Градац и Љубостиња, где смо се такође упознали са историјом ових српских светиња. У Београд смо стигли 13. јуна 2010. године у поподневним часовима.

Што се тиче самог утиска о путовању, морам признати да сам изузетно задовољан оним што сам видео и доживео. Путовање је испунило сва моја очекивања, па и много више од тога. Највећи утисак је свакако било то што је доста младог света заинтересовано за питање своје православне вере и традиције. Сви смо са великом пажњом слушали и бележили податке о манастирима које смо посетили, у нади да ћемо следећих година у још већем броју посетићивати наше светиње.

Огњен Вучељић
III београдска Гиманзија