Ученици Војне гимназије посетили светиње у Епархији шабачкој

Са благословом Његовог Преосвештенства, викара Патријарха српског, Г. Атанасија група ученика 35. класе Војне гимназије је посетила светиње Епархије шабачке. Први полазници веронауке у историји ове цењене Школе у друштву својих другара који прате изборну наставу Грађанског васпитања су имали прилику да на крају школске године обогате искуство литургијског начина живљења.

Испред Војне академије је на пут пошао Г. капетан корвете Љубинко Ракић, а испред Војне гимназије Г. капетан Зоран Стевановић и професор српског језика Биљана Дубовина. Поред вероучитеља у Војној гимназији ђацима је правио друштво јереј Глигорије Марковић. Нарочиту част „вогијевцима" је учинио сабрат Царске Лавре Немањића јерођакон Доситеј Хиландарац који је овај дан поделио са њима.

Свету Литургију у манастиру Каона је улепшала Св. Тајна Крштења тројице ученика који су се после тога први пут причестили. Настојатељ о. Арсеније је будуће српске официре угостио богатом трпезом. Војни секретар се захвалио домаћину на гостопримству и замолио га да пренесе Његовом Преосвештенству Епископу шабачком Г. Лаврентију искрену захвалност на томе што је у месец дана два пута широм отворио врата своје Епархије христољубивој српској војсци.

На церској земљи, натопљеној јуначком крвљу, ученици Војне гимназије су се поменом још једном подсетили дичних предака код споменика на Текеришу.

У смирај дана је војни подмладак посетио манастир Радовашницу. После вечерњег богослужења ђаци су укрепљени у манастирској трпезарији, а затим пре поласка за Београда разговорали са архимандритом Николајем.

Овај пут је био одличан увод у поклоничко путовање „Стазама Српске војске" које ће за Видовдан бити организовано истим овим ђацима на Крф.

ђакон Јован Бабић