Учесници Дана ћирилице код Патријарха српског

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј примио је 7. августа 2010. године у Српској Патријаршији у Београду најуспешније учеснике конкурса Дани ћирилице - Баваниште 2010. Организатори ове манифестације - КУД Аца Обрадовић и Огранак Вукове задужбине у Баваништу, прогласили су 2010. годину Годином Ћирилице. На конкурсу, деветом по реду, учествовало је 3623 деце, од којих преко стотину из Норвешке, Француске, Румуније, Републике Српске и Црне Горе.

- Ове године биће организован низ изложби најлепших ликовних дечијих радова, као и дебатних клубова на којима ће се деца и млади потрудити да убеде одрасле да се ни по коју цену не одричу ћирилице - изјавила је један од организатора г-ђа Вера Секулић.

У радосној атмосфери, Патријарх српски је благословио младе госте поделивши им иконице. Патријарх је подржао настојања да се сачува писмо наших предака, а које је доспело у наш народ преко светитеља Ћирила и Методија.

После пријема код Његове Светости, гости су обишли и Музеј Српске Православне Цркве, где су погледали изложене експонате. Деца су посебну заинтересованост показала за експонате из период око Косовске битке (огртач кнеза Лазара који је урађен пре 1389. године, као и плаштаница краља Милутина - крај 13. и почетак14. века).