Учесници конкурса ''Дани ћирилице'' у Српској Патријаршији

Његово Преосвештенство викарни Епископ хвостански Атанасије благословио је у суботу, 18. јуна 2011. године, у патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог најуспешније учеснике конкурса ''Дани ћирилице'' и њихове домаћине, чланове КУД-а ''Аца Обрадовић'' из Баваништа и том приликом нагласио значај очувања српског језика и писма, као одреднице српског националног бића.

Већина од четрдесеторо деце и двадесетак њихових наставника и родитеља из целе Србије, први пут је посетила Патријаршију и Патријаршијску капелу. Мали писци и песници прочитали су своје радове на тему БРАТ, за које су добили награде на Конкурсу. Пре посете Патријаршији деца су била на малом пријему, који су у њихову част приредили принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић. Након посете Патријаршији деца су обишла Храм Светог Саве, где им је о Храму и Светосављу говорио протојереј - ставрофор Александар Д. Средојевић.

Дани ћирилице покренути су у Баваништу пре десет година са жељом да допринесу очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере. Окосницу манифестације чини конкурс за најбољи литерарни рад, најлепши краснопис, калиграфски рад, вез и рељеф. Тема конкурса мењала се из године у годину: Вера, Нада и Љубав, Ћ, као ћирилица, Срб, Милосрђе, Доброта, Колевка, Част, Брат, као и иницијали слова ћ и ж.

Ове године на Конкурс је стигло 5005 радова из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Румуније Мађарске, Норвешке, Француске, Енглеске, Јужне Африке, Аустралије и Русије.

Додели награда, које су и ове године обезбедили српски издавачи, присуствовали су, поред награђених ученика, њихових наставника и родитеља, и помоћник министра просвете, Драгутин Брчин, председник УО Вукове задужбине и председник Огранка у Баваништу, академик Видојко Јовић, председник Вукове задужбине, др Миодраг Матицки, председник општине Ковин, Славко Бранковић, подпредседник Благоје Богдановић, песник Моша Одаловић, чланови жирија: Јован Ћирилов, др Сузана Полић-Радовановић и Љиљана М. Симић, и други уважени гости.

Да би дошли по своје награде и срели се са својим вршњацима из Србије, највише се потрудило троје деце из града Иванова у Русији, које је, довела Татјана Малова, заступник Храма Светог Серафима Саровског. Деветогодишња Софија Љвова, је своју песму о сестрама Србији и Русији, отпевала приликом доделе награда, 14. маја у Баваништу, а потом и на представљању ''Дана ћирлице'' у Руском дому у Београду, где је 19. маја постављена изложба награђених ликовних радова.

Министарство просвете уврстило је ''Дане ћирилице'' у Програм републичких смотри и покрива део трошкова. Манифестацију су финасијски подржали и Министарство културе и Покрајински секретаријат за културу

Најбољи литерарни радови штампани су у два зборника, (уз помоћ МЗД и МП), док су најлепши ликовни радови излагани у више градова Србије, најчешће у Београду: на Сајму књига, у Храму Светог Саве, Руском дому, Народној библиотеци,...

Пратећи програми су: радионица калиграфије, веза и израде предмета на грнчарском точку, затим, изложба радова студената Академије СПЦ за живопис и консервацију, изложба најлепших дечјих радова приспелих на конкурс, дечји игрокази, као и округли сто на тему ''Фолклор данас''.

У програму су, поред фолклорних ансамбала из Србије, учествовали и фолклорни ансамбли из Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Румуније и Швајцарске. Ове године у Баваништу су гостовали чланови КПД ''Лазарица'' из Станара код Добоја.
КУД ''Аца Обрадовић'', покретач ''Дана ћирилице'', и ове године је свечано прославило своју крсну славу, Св. Ћирила и Методија. Резање славског колача обављено је у Манастиру Баваниште.

Организатори ''Дана ћирилице'' су КУД ''Аца Обрадовић'' и Огранак Вукове задужбине у Баваништу, у сарадњи са Министарством просвете, ОШ ''Бора Радић'', Црквеном општином, Активом жена и другим људима добре воље.