Учестале провале у храмове Српске Православне Цркве у Хрватској

У протеклих недељу дана проваљено је у неколико храмова Епархије горњокарловачке. Украдено је звоно са храма Свете Петке у Горњој Чемерници (општина Гвозд). Провалници се нису зауставили на овоме него су провалили у олтарски део храма и однели два кандила са Часног Престола. Са храма Преображења Господњег у Комоговини (општина Доњи Кукурузари) такође је отуђено звоно. Исто се догодило и пре годину дана на храму Свете Петке у Главацима недалеко од Оточца уочи самог освећења поменутог храма. У Карловцу је украдено звоно са места где су звона била похрањена на чување након минирања храма Светог Николаја.

Иста ситуација је и у епархији далматинској где се из дана у дан догађају немиле сцене. Проваљено је у храм Светог Јована у Баљцима. Непознати вандали у последње три године по пети пут су провалили у храм Светог Георгија у Книну и све по њему испретурали.

Ове акције и недела према храмовима Српске православне цркве у Хрватској као да су добиле подршку од тренутка када се у јавности појавило фамозно удружење грађана са својим проусташким и профашистичким идејама пропраћених нападима на Српску православну цркву у Хрватској и негирањем вековног српског православног бића у Хрватској.

Сви ови догађаји пријављени су и надлежним полицијским управама али до сада нити један случај није разрешен. Упутили смо и писмо Министру полиције Републике Хрватске Томиславу Карамарку и позвали га да учини све како би се православни храмови заштитили, починиоци кривичних дела пронашли а отуђена имовина вратила.

Извор: Епархија горњокарловачка