Ученици веронауке Епархије врањске на Златибору

Ученици веронауке Епархије врањске на Златибору
Ученици веронауке Епархије врањске на Златибору
Ученици веронауке Епархије врањске на Златибору
Ученици веронауке Епархије врањске на Златибору

У склопу едукативног програма боравка ученика, победника епархијског такмичења из веронауке Епархије врањске, у суботу, 16. јула 2016. године ученици су обишли следећа туристичка места златиборске општине Чајетина: Стопића пећину у Рожанству, водопад на реци Врело у Гостиљу и Музеј на отвореном "Старо село" у селу Сирогојно. У комплексу „Старог села“, налази се и црква Светих апостола Петра и Павла из XVIII века, која је одлуком о утврђивању непокретних културних добара од изузетног и од великог значаја утврђена за непокретно културно добро-споменик културе од изузетног значаја.

Осим, дакле, природних лепота једне од најзнаменитијих и најлепших пећина, познатој по својим бигреним кадама и једног од највећих водопада у Србији, ученици су имали прилику да се упознају са архитектуром, унутрашњим уређењем зграда, начином привређивања и организацијом традиционалног српског села брдско - планинских предела динарске регије. Поред увида у традиционално материјално богатство, ученици су кроз предавања од стране кустоса имали прилику да се упознају и са непроцењивим духовно-верским наслеђем, очуваним неговањем породичног сеоског живота, прожетог непролазним православним вредностима.

Наредног дана, у недељу 17. јула 2016. године, ученици су присуствовали светој Литургији у храму Светог Преображења Господњег на Златибору, активно учествовајући у одговарању и певању. По завршетку, након причешћа великог броја присутних, ученици из Епархије врањске, заједно са ученицима из Епархије далматинске и рашко-призренске, упознали су се и поразговарали са сабратом манастира Хиландара оцем Серафимом.

У наставку дана, у пратњи водича и својих вероучитеља, ученици су посетили и спомен обелиск стрељаним партизанским рањеницима на Краљевим водама и Палисаду 1941. године, постављен на Главуџи или Шуматном брду, удаљеном 5 km од центра Златибора. На споменику су исписани познати стихови Васка Попе: „Не дам ово Сунца у очима, не дам ово хлеба на длану“.

У оквиру православног кампа на Златибору у којем бораве ученици из Епархије врањске, далматинске и рашко-призренске, а који је организован на иницијативу игумана и братства манастира Хиландара и под покровитељством Општине Чајетина, ученицима је 18. јула 2016. године уприличено дружење са Марином Маљковић, селекторком кошаркашке репрезентације Србије и репрезентативкама Тамаром Радоче и Невеном Јовановић.

Након уводног говора г. Милоша Стојковића, повереника манастира Хиландара и координатора организације православног кампа, и речи добродошлице од стране господина Милана Стаматовића, председника Општине Чајетина, ученицима се срдачним говором обратила и гђа Марина Маљковић, истичући да је „сусрет са децом из кампа најбољи начин да се успешно заврше припреме наших шампионки на Златибору.“ Између осталог, у свом говору упућеном деци, изјавила је да има две жеље: прва је да ученици прате наше „златне девојке“ током такмичења на Олимпијским играма у Рију и да навијају за репрезентацију, а друга је да се деца, посебно девојчице, посвете спорту, нарочито кошарци.

По завршетку дружења и фотографисања ученика са репрезентативкама, уследило је опште дружење ученика све три епархије, приликом којег су ученице Епархије врањске показале и своје певачке способности. У току извођења песама придружио им се и певач Никола Роквић, који је на Златибор дошао на молбу г. Милоша Стојковића, такође да би обрадовао омладинце. На општу радост ученика, г. Никола Роквић им се обратио како песмама, тако и топлим говором, приликом кога је истакао важност привржености својој вери и култури.

У послеподневним часовима, ученицима је организована забава у луна-парку, а они најхрабрији и љубитељи коња у предвечерњим часовима опробали су се и у јахању ових племенитих животиња.

Последњег дана боравка ученика веронауке у највећем православном кампу у Србији уприличена је свечана приредба у Дому културе у Чајетини, приликом које је председник општине Чајетина, г. Милан Стаматовић, поздравио уважене госте и све учеснике кампа и захвалио се манастиру Хиландару и игуману Методију за овакву племениту иницијативу.

Између осталог, г. Стаматовић је рекао да је општина Чајетина и до сада подржавала свој народ, који чува православље и српство и тамо где је то најтеже, као и то да се све успешне и напредне земље никада не одричу своје вере, нације, културе и традиције.

Присутне је поздравио и Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије и изразио своју велику благодарност игуману и братству манастира Хиландара и г. Милошу Стојковићу, поверенику манастира Хиландара и кооординатору целокупне организације православног кампа, а нарочито домаћину г. Стаматовићу за његово несебично залагање у очувању православног духа и српске традиције. Епископ Пахомије је у свом говору истакао да је „заједничарење деце добар почетак обнове нашег народа“.

У наставку приредбе, уз пуно песама, интересантних прича и шаљивих стихова, на само њему својствен начин, омладини се обратио и Радивој Раша Попов, српски књижевник, глумац и аутор више десетина књига за децу и одрасле.

У знак захвалности за боравак на Златибору ученици из свих епархија уручили су председнику општине Чајетина г. Милану Стаматовићу цртеж са посветом, а након тога су извели музички колаж песама из свог завичаја.

20. јула 2016. године, пре повратка за Епархију врањску, ученике учеснике осмодневног боравка у православном кампу на Златибору, у пратњи г. Милоша Стојковића, посетио је г. Милан Стаматовић, председник општине Чајетина. Након краћег разговора о утисцима са боравка на Златибору, г. Стаматовић пожелео је ученицима још једном срећан пут. У знак захвалности, ученици су г. Стаматовића поздравили опроштајном песмом.

Приликом повратка са Златибора, ученицима је организована и посета српских средњовековних манастира Жиче и Љубостиње. Током посете светињама, ученици су се упознали не само са историјом манастира већ и са православним учењем многих тема које интересују савремену омладину.Посете манастирским храмовима и поклоњење светињама ученици су испратили цкрвеним песмама, а потом, пуни утисака, вратили се свом дому.

Извор: Епархија врањска