Ученици веронауке из Пећинаца код Председника и у САНУ

Ученици веронауке из Пећинаца код Председника и у САНУ
Ученици веронауке из Пећинаца код Председника и у САНУ
Ученици веронауке из Пећинаца код Председника и у САНУ
Ученици веронауке из Пећинаца код Председника и у САНУ

Поводом литерарне награде освојене у Дуину, у Италији, вероучитељ Милош Јефтић је са својим бившим и садашњим ученицима – Кристином Арсенијевић, Николином Николић, Александром и Драганом Петровић, Александром Бакић  и Анастасијом Николић - и директором ОШ „Слободан Бајић Паја“ Златком Максимовић, као и са Павлом Арсенијевићем посетио председника Србије г. Томислава Николића, а унаставку и САНУ, где их је примио председник, академик Владимир Костић.

У срдачном разговору упознали смо уважене домаћине са нашим радом, поклонили им освојену диплому и прву самосталну збирку песама Кристине Арсенијевић. Кристина је говорила своје дело, епску песму Ови и они, која говори о страдању народа, док се власти смењују, кроз уста девојчице којој ничега није жао, осим њеног деке који је био колетерарна штета „ових и оних“. Тема у Дуину је била слична – „Шта се преноси са генерације на генерацију?“ Кристина је написала песму о томе како свака генерација прича својој деци како ништа не ваљају, како је „њихово време“ било „оно право“... Отуда се секира што ће прекинути традицију, пошто она не може својој деци причати ту причу, јер, ето, она ништа не ваља, и њено време није „оно право“...

Будући да сам ја као вероучитељ послао дечје песме управо пред Нову годину, које је на италијански језик превео мој драги и вредни брат Мирослав, деца нису ни знала да учествују на светском поетском конкурсу, па су морала да се сналазе када су давала изјаве за РТС:

„Ми смо, као секција, годинама учествовали на конкурсима, како у Србији, тако и ван Србије. Могу слободно да кажем да имамо искуства са тим, и није било ни мало лако учестовати на конкурсу тог типа – конкуренција је, свакако, била велика, али наш задатак је био да се потрудимо да дамо све од себе и у томе смо успели! Наш ментор, Милош Јефтић, који је, иначе, наш вероучитељ, помагао нам је у свему томе, и веома смо поносни на њега, јер без њега ништа од овог не би било реализовано“, рекла је Кристина Арсенијевић, студент друге године Факултета за српски језик и књижевност.

„Скормни смо као секција, али смо знали да ћемо освојити неку награду, јер годинама учествујемо на овом конкурсу, и већ смо освојили доста награда, тако да смо полагали наду да ћемо освојити још неку награду. Није први пут да имамо значајнију подршку, упознали смо и Краљевски пар, и они су нам исто дали подршку, а имамо нашег вероучитеља, који је и најбитнији чинилац и најбитнија подршка да би смо остварили одређене успехе“, рекла је Николина Николић, ученица другог разреда ТШ „Миленко Веркић Неша“.

Милош Јефтић, вероучитељ