Уџбеник Академије СПЦ: Конзервација и рестаурација слика на платну, мр Јован Пантић

Јован Пантић Конзервација слика на платну

Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у овој академској години објавила је уџбеник за предмет Консервација и рестаурација икона - под називом Конзервација и рестаурација слика на платну, мр Јована Пантића. Ово је трећа по реду књига у едицији Уџбеници.

Ово је прва књига такве врсте на територији српског говорног подручја, а врло је значајна због обнове оскрнављеног српског културног и духовног блага. Рецензенти: Проф. др Милка Чанак-Медић и Аника Сковран, похвалили су рад самог аутора али и ове школе због препознавања проблема у обнови и чувању и покушаја решења истог.

У својој рецензији, између осталог, Аника Сковран каже: ..."У настојању да се после разних "изолација" поново укључимо у савремене методе и модерну технологију конзервације слика на платну, која представља једну од најделикатнијих области у оквиру корпуса заштите покретних споменика културе, у којој се непрестано унапређују и новелирају рестаураторски поступци, Јован Пантић је радом Конзервација и рестаурација слика на платну, начинио веома драгоцену студију, високо професионално документовану, на корист струке, пре свега младе генерације конзерватора.
Студија управо пружа темељну и на богатом личном искуству засновану анализу поступака у санацији и конзервацији слика на платну. Треба напоменути да је Пантић сам, током праксе, усавршио, или конструисао неке одтехничких помагала, као што су столови за рентоалажу слика.

Не треба занемарити ни чињеницу да је Јован Пантић поред дугогодишњег рада у својству шефа Атељеа за конзервацију Народног музеја у Београду, своје стечено искуство преносио генерацијама студената и стажиста, а недавно га и сам обогатио, 1992. године усавршавањем на Високој Школи при Краљевској Дворској Академији лепих уметности у Копенхагену, код светских познатих професора, као што су Steen Bjankrhof, Mikkel Scharff, Wieslav Mitka и други.

Прегледно и лепим језиком писан овај конзерваторски приручник биће, сигурна сам, поуздан водитељ и ослонац конзерваторским посленицима посвећеним племенитој мисији очувању културне баштине..."

У својој рецензији Проф. др Милка Чанак-Медић, између осталог, о самом аутору говори: ..."Јован Пантић се одавно истакао својим не само практичним, већ и теоријским радовима. Из тог богатог искуства и стечених знања из стручне литературе и учешћем на истоименом курсу посвећеном савременим методама конзервације слика, који је организовао Гети Институту заједници са Краљевском данском Академијом лепих уметности и са њиховом Школом за конзервацију. Сам је предано и неуморно радећи практично, усавршавао методологију конзервације слика на платну. Материја је врло јасно и стручно изложена и образложена, са увођењем подпоглавља како би се излагање лакше пратило и боље разумело. Иако аутор у предговору истиче да је књига писана и намењена првенствено млађим генерацијама конзерватора, она је врло стручна и препуна важних података, те ће бити од користи и сликарима рестаураторима средњих генерација..."

Штампање књиге помогло је Министарство вера Владе Републике Србије.

Извор: Академија - Висока школа Српске Православне Цркве за уметности и консервацију