Уџбеник Академије СПЦ: Проблематика подлепљивања слика на хладно воденим растворима лепкова

Проблематика подлепљивања слика Јован Пантић

Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у овој академској години објавила је уџбеник за предмет Консервација и рестаурација икона II - под називом Проблематика подлепљивања слика на хладно воденим растворима лепкова, мр Јована Пантића. Ово је четврта по реду књига у едицији Уџбеници.

Уџбеник је прерађено и допуњено издање магистарског рада који је аутор одбранио на Факултету примењених уметности у Београду код ментора Проф. Милорада Медића. Аутора сам каже да је ова проблематика актуелизована због оштећених икона, фресака и слика које су осетљиве на температури, светлог су колорита и младе по постанку, што умногоме може да помогне у обнови оскрнављеног блага са свих српских простора, а посебно са Косова и Метохије и бивших република СФРЈ. Због унапређења наставе на Академији СПЦ, аутор каже да је неопходно да се нови материјали и нове методе обнове и чувања прате и примењују. Ово је један од покушаја, уједно и најуспешнији на овим просторима, да се у област конзервације и рестаурације уведе нешто ново. Ово је прва књига такве врсте на територији српског говорног подручја, а врло је значајна због обнове оскрнављеног српског културног и духовног блага. Рецензенти: Проф. др Милка Чанак-Медић и Аника Сковран, похвалили су рад самог аутора али и ове школе због препознавања проблема у обнови и чувању и покушаја решења истог.

У својој рецензији Проф. др Милка Чанак-Медић, између осталог, о самом аутору говори: ..."Јован Пантић се одавно истакао својим не само практичним, већ и теоријским радовима. Из тог богатог искуства и стечених знања из стручне литературе и учешћем на разним курсевима посвећеним савременим методама конзервације слика... Иако аутор у предговору истиче да је књига писана и намењена првенствено млађим генерацијама конзерватора, она је врло стручна и препуна важних података, те ће бити од користи и сликарима рестаураторима средњих генерација..."

Штампање књиге помогло је Министарство вера Владе Републике Србије.

Извор: Академија - Висока школа Српске Православне Цркве за уметности и консервацију