Уџбеник Историје Хришћанске Цркве за први разред Богословија

Уџбеник Историје Хришћанске Цркве за први разред Богословија Српске православне Цркве, који је пред нама, представља плод марљивог рада младог посленика на њиви Господњој, јереја Бобана Стојковића, професора Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу.

Реч је о научном трудбенику који је нашој црквено-читалачкој јавности од раније познат по делу „Хришћанство у Земљи излазећег Сунца“ објављеном са благословом Његовог преосвештенства Епископа далматинског Г.Г. Фотија у издању издавачке куће Епархије далматинске „Истина“. Та књига на нашем говорном подручну засигурно представља најзначајније, најкомплетније и незаобилазно дело када је реч о мисији Православне Цркве у Јапану.

Сада нам, дакле, из пера истог аутора долази овај уџбеник који са своје стране заслужује високе оцене и итекако завређује нашу пажњу. То утолико више када се узме у обзир да се објављује са благословом Светог Архијерејског Синода и по препоруци на нашим просторима најеминентнијег и најистакнутијег историчара Цркве – протојереја-ставрофора др Радомира Поповића, професора Историје Хришћанске Цркве на Православном богословском факултету Универзитета у Београду и декана Академије Српске православне Цркве за уметност и конзервацију.

Реч је о уџбенику који има посебан значај за нашу помесну Цркву. Наиме, већ преко 70 година се као уџбеник богословије за овај разред препоручује књига руског црквеног историчар П. Малицког „Историја хришћанске Цркве“. Зато треба нагласити да овај уџбеник професора о. Бобана Стојковића после дужег периода представља први озбиљнији уџбеник прилагођен пре свега потребама ученика богословија у склопу њиховог упознавава са историјом Цркве.

Након опширних уводних напомена и лекција о појму црквене историје и њеној подели на периоде, те о изворима црквене историје и свету у време Христа, уџбеник обрађује период црквене историје од времена Господа Исуса Христа као оснивача и темеља Цркве, све до времена Светог цара Константина, дакле, обухвата црквену историју прва три века.

Значајан квалитет овог уџбеника је то што усваја и што се ослања на значајна историјско-теолошка достигнућа светски признатих православних богослова и историчара 20. века. Та сазнања су представљена, методолошки посматрано, на начин који је са једне стране прилагођен потребама ученика богословије који се по први пут срећу са историјом Цркве, а са друге стране, уџбеник је написан на нивоу који задовољава све неопходне научне претпоставке да би био оцењен и као рад који се може препоручити и широј читалачкој публици, посебно оној са већ постојећим основним историјско богословским сазнањима. У том смислу је за сваку похвалу како је аутор одређене историјско-богословске теме уклопио у потребе једне наставне јединице, а опет притом успео да задржи и научну озбиљност у раду, проткану повременим есејистичко философским освртима по узору на наше највеће православне историјско-богословске ауторе  20. века П. Смирнова, В. В. Болотова, попут Александра Шмемана, и других.

Уџбеник нас, кроз историју ране Цркве, после силаска Светог Духа на Апостоле и мисионарског рада Светих Апостола, те укључивања многобожаца у Цркву и пада Јерусалима, води до периода гоњења Цркве почевши од Нерона све до Диоклецијана, закључно са Миланским едиктом.

Други део уџбеника нас уводи у свет ранохришћанске историје кроз проучавање древних Символа вере, апологетске делатности ране Цркве, те нас упознаје и са јересима и расколима тог времена. Уџбеник даље обрађује службе у раној Цркви као и поредак канона и развој Светих Тајни. На крају су теме које обрађују покајну дисциплину ране Цркве, развој празника и постова у древној Цркви те ранохришћанску уметност и организацију ране Цркве.

На крају, узимајући у обзир све напред речено имамо част и задовољство да препоручимо ово вредно дело и да још једном изразимо своју радост звог појаве овог преко потребног уџбеника.

Презвитер мр Бобан Димитријевић,
проф.Призренске Богословије у Нишу