Уџбеник православне вјеронуке за 1. разред средње школе

У издању Катихетског одбора Српске Православне Цркве у Републици Српској и Федерацији БиХ, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског г. Хризостома, изашао је из штампе уџбеник православне вјеронуке за 1. разред средње школе, аутора проф. др Владимира Ступара. Рецензенти овог уџбеника су протојереј-ставрофор проф. др Дарко Ђого и Бошко Ерић.

Уџбеник је урађен у формату Б5 на 110 страна, а подијељен је на четири наставне тема: Свето откривење, Тајна Цркве, Свете тајне и света Литургија и О посту и празницима. Кроз четири наставне теме представљено је православно учење о Божјем откривењу људима и свијету, о Светим тајнама Цркве кроз које учествујемо у заједници са Богом и о значају поста и празника у животу православних хришћана.

Дакле, ученици ће кроз овај уџбеник бити упознати са смислом и могућношћу богопознања као и са значајем Господњег оваплоћења у божанској икономији, препознаће улогу Цркве као заједнице љубави Бога и човјека, спознаће смисао и значај учећша у Светим тајнама Цркве кроз које остварујемо јединство са Богом, али ће препознати и важност поста и црквених празника у нашем спасењу. 

Осим наведеног, аутор кроз садржај уџбеника настоји да богословска учења тумачи догматски исправно користећи углавном језик прилагођен узрасту ученика. Такође, своје казивање аутор допуњава конструктивним и садржајним цитатима Светог писма и примјерима из свакодневног живота, са чиме подстиче ученичко интересовање и даље њихово богословско истраживање. 

инспектор-просвјетни савјетник за православну вјеронауку
др Славољуб Лукић