Угрожен манастир Зочиште и српско гробље

Извођењем радова у специјалој заштићеној зони испод манастира Зочиште власти Општине Ораховац поткопале су и делимично оштетиле православно гробље и непосредно угрозиле манастир Зочиште и манастриски комплекс, сазнаје КИМ радио.

Једна од најзначајнијих светиња овог краја налази се на узвишењу изнад поткопаног места и извођења радова, па је неопходна хитна реакција јер може да дође до клизања земљишта које је у прошлости, управо због тих проблема неколико пута санирано и штићено.

Упркос томе што је у манастир у специјалној заштићеној зони и посед ограђен бодљикавом жицом коју је поставио КФОР албанска фирма која изводи радове је на неким местима по неколико метара ушла у имање и однела земљиште у власништву манастира, док траса пута ни једним делом није угрозила суседна имања у поседу Албанаца из села Зочиште.

Без консултација са Епархијом рашко-призренском и управом манастира Зочиште албанске власти изводе радове на земљишту у власништву манастира Зочиште који према међународним гаранцијама и локалним законима има своју заштићену зону у оквиру које није могуће изводити било какве радове или промену постојећег стања.

“Озбиљно је угрожен манастир Зочиште. Општина Ораховац изводи спорне радове без икакве сагласности манастира и Епархије и то не само у оквиру специјалне заштићене зоне која је заштићена међународним гаранцијама и локалним законима, већ и на самом манастирском имању. Радови се настављају и поред протеста манастира и канцеларије Европске уније на Косову. Дубоко смо забринути због овог поступка јер не можемо да разумемо како општина може да ради противно локалним законима и међународним принципима“, изјавио је за Радио КиМ епископ рашко-призренски Теодосије.

КИМ Радио

Извор: Епархија рашко-призренска