„Уједињени против мржње“ – верски великодостојници солидарни с Питсбургом

Његово Преосвештенство епископ источноамерички Иринеј придружио се Његовом Високопреосвештенству Архиепископу Димитрију из Архиепископије америчке и Његовом Блаженству Митрополиту Православне Цркве у Америци Тихону, поред осталих православних архијереја и свештеника,и  заједно са другим истакнутим верским вођама присуствовао је у синагоги на Источној Парк авенији меморијалном догађају под називом „Уједињени против мржње“, међуверском скупу великодостојника окупљених у знак солидарности са Питсбургом и жртвама масакра у синагоги Дрво Живота.

„Ово је скуп браће и сестара који долазе и седе заједно у миру,“ рекао је рабин Артур Шнајер, који је и сам преживео холокауст, а који је домаћин овог догађаја и оснивач Фондације Апел савести и старији рабин Парк Ист синагоге, синагоге саорганизатора.

У име Фондације Апел савести Мајкл Питерсон представио је програм, док је дечји хор отпојао „Молитву за мир“. Рабин Артур Шнајер је говорио о садашњем врло рањивом времену у нашој земљи и о холокаусту, који је сам преживео. Присетио се жртава из Питсбурга и захвалио свим верским и политичким великодостојницима на присуству и солидарности, рекавши: „Ви стојите с нама и ми стојимо с вама ... ако стојимо заједно, уједињени ћемо превладати, а подељени ћемо пропасти. Уједињени можемо да гарантујемо своју безбедност и слободу.“

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш, као  следећи говорник, поменуо је све већи број инцидената и антисемитских и алармирајућих знакова неонацизма, ксенофобије и расизма. После генералног секретара изразе саучешћа, солидарности и мира исказали су и надбискуп Ауза, папски нунције и стални посматрач Ватикана при Уједињеним нацијама; Његово Високопреосвештенство кардинал Тимоти Долан, римокатолички надбискуп Њујорка; пречасни Клифтон Данијел III, настојатељ Катедрале Светог Јована Божанског; Високопреподобни архимандрит Данило (Финдикјан), епархијски архијереј Источне Епархије Јерменске Цркве Америке; Шеик Муса Драмех, председник Исламског културног центра Северне Америке, и генерални конзул Израела у Њујорку, амбасадор Дани Дајан.

Архипископ Димитрије, који предводу Грчку Православну Цркву у Америци, рекао је „да не постоје одговарајуће речи које могу да изразе моју жалост и жалост грчке православне заједнице у САД,“ и изрекао недвосмислену осуду дела мржње, зла и насиља. Археипископ је говорио о свом личној вези са „Синагогом Дрво Живота“ почев од1965. године, а онда је додао да је масакр у Питсбургу произвео веома горка сећања на лето 1944. године када је током нацистичке окупације Солуна у Грчкој близу 60.000 Јевреја, пријатеља и другова из разреда, суседа, било насилно угурано у возове на ужасан пут који се завршио у крематоријуму у Аушвицу.

Такође су присуствовали и друге верски  великодостојници, политички функционери и дипломати, припадници органа реда и заједнице. Млади јеврејски студенти су донирали мајице с натписом „Уједињени против мржње“ којима су отворили догађај музичким прилогом „Молитва за мир“, а завршили са „Боже, благослови Америку“.

Извор: Источноамеричка епархија СПЦ (са енглеског Инфо служба СПЦ)