Украден део оловног кровног покривача на храму Богородице Љевишке у Призрену

Након прегледа крова на цркви Богородице Љевишке у Призрену јуче је примећено да је један део оловног кровног покривача на храму украден и да је тиме начињена озбиљна штета на овом делимично обновљеном објекту. Цркву Богородице Љевишке запалили су албански екстремисти у Мартовском погрому 2004. године и од тада је у току процес обнове ове светиње, у оквиру програма Савета Европе и УНЕСКО, на чијој се листи светске културне баштине Љевишка налази

Стање цркве након новопричињене штете утврдили су представник Комисије за спровођење обнове - техничке јединице Горан Здравковић, и представници Канцеларије за очување културне баштине у Лепосавићу архитекте-конзерватори Зоран Гарић и Јовица Лукић. Експерти су установили да је украдено укупно 20 м2 оловног покривача и да је услед тога дошло до појаве влаге у једном делу црквеног свода, што може да угрози живопис уколико штета не буде хитно санирана.

О крађи дела оловног покривача на храму Богородице Љевишке у Призрену, представници канцеларије из Лепосавића детаљно су јутрос известили Епископа Рашко-призренског Г. Теодосија и директорку Завода за заштиту споменика културе Републике Србије гђу. Веру Павловић-Лончарски. Комисија Републичког завода са гђом. Павловић-Лончарски очекује се у Призрену већ сутра како би детаљно проценилa штету и утврдилa хитне мере које су потребне за санирање објетка.

Епархија Рашко-призренска поводом овог немилог догађаја изражава најоштрији протест јер је реч о већ трећој крађи оловног покривача са храма Богородице Љевишке у последњих пет година. О озбиљности овог случаја посебно сведочи чињеница да је црква под сталном заштитом Косовске полиције, чији припадници нису ни регистровали ову крађу иако је контролни пункт испред саме цркве.

У данашњем обраћању шефу УНМИК-а г. Ламберту Заниеру, шефу ЕУЛЕКС-а Ксавијеру де Марњаку и специјалном Европском представнику за заштиту српске културне баштине г. Димитрису Мосхопулосу Епископ Теодосије је изразио крајњу забринутост јер овај најновији варварски чин показује да Косовска полиција очигледно није у стању да адекватно обезбеђује светиње СПЦ на Косову и Метохији и да треба озбиљно преиспитати њено даље ангажовање, посебно у заштити објеката светске културне баштине. Од међународних званичника Владика Теодосије је тражио хитну истрагу која треба не само да установи ко је починилац овог недела, већ и која је одговорност локалне Косовске полиције која је својим немаром допустила овај сраман чин. Најновији инцидент, наводи се у писму Епископа Теодосија, показује да српска духовна и културна баштина у Покрајини мора бити дугорочно под посебном међународном институционалном и безбедносном заштитом, јер локалне самопроглашене институције нису ни мотивисане, ни, по свему судећи, способне да допринесу очувању овог светског културног блага.

Треба подсетити да је црква Богородице Љевишке (14. век) заједно са манастирима Пећком Патријаршијом, Дечанима и Грачаницом на листи Светске културне баштине УНЕСКО. Богородица Љевишка и манастир Високи Дечани су додатно стављени и на листу Светске културне баштине у опасности, пошто су обе светиње вишеструко биле изложене нападима албанских екстремиста. Након што је тешко оштећена и запаљена у мартовским немирима 2004. године у досадашњем процесу обнове постављен је нови оловни кровни покривач и извршена је консолидација оштећене куле у западном делу храма. Даљи процес обнове треба да обухвати детаљну заштиту фрескописа.

Извор: Епархија рашко-призренска