Украден надгробни споменик са Српског гробља у Дубници

Приликом чишћења српског православног гробља у селу Дубница у општини Калесија, Федерација БиХ, откривен је, до сада невиђен чин вандализма на овдашњим просторима - крађа старог надгробног споменика!

Ово гробље је до сада преживјело бројна рушења надгробних споменика, па чак и прекопавања гробова, али овако нешто се не памти. Ријеч је, наиме, о старом споменику од прије турске окупације средњевијековне Босне, који је од раније познат у историјским изворима. На њему је исклесан мањи крст, као и орнаменти винове лозе са грожђем, што не двосмислено указује на старе православне символе, прије свега евхаристијске, јер је опште познато да грожђе представља највећу светињу у хришћанском свијету - вино које представља Крв Христову.

Поставља се питање коме је у интересу да на овај начин оскрнави ово свето мјесто, гдје вијековима почивају земни остаци наших предака? Коме сметају символи светог причешћа?

У разговору са малобројним преосталим српским становништвом у овом мјесту чули смо да су јесенас ово гробље "обилазили" неки тзв. историчари из Калесије, који раде за неку општинску комисију која се бави заштитом културно-историјског наслијеђа ове општине(?!). Имајући у виду да је у последње вријеме у Федерацији БиХ актуелна учестала појава премјештања старих стећака, на неке "атрактивније" локације, намеће се логично питање да ли је и овдје о томе ријеч? Ако јесте, можемо се запитати ко им је дао за право да скрнаве наша гробља на овакав начин? Коме су се обратили? Од кога су тражили дозволу? Ко има право да премјешта било које надгробне споменике са свога мјеста, па били то православни, римокатолички, јеврејски или муслимански гробови? И то само из разлога њихове неприступачности потенцијалном заинтересованом посматрачу, као и из разлога такозване бриге за њихово очување!

Остаје да  се види крајњи епилог овог срамотног чина и позив свим људима добре воље да се свим силама супроставе овом новом облику "културног" вандализма!

На већини натписа који су сачувани на овим средњевијековним споменицима стоји исписано ћирилицом: "Ко погуби овај биљег, убио га Бог".

јереј Жељко Божић

Извор: Епархија зворничко-тузланска