Украдени делови фресака враћени на Кипар

Архиепископ Хризостом је рекао недавно да Кипарска Црква неће штедети  ни паре ни напор како би украдене иконе из кипарских цркава биле враћене тамо где припадају, након што је примио од министарке саобраћаја Василики Анастасиадуа четири дела фрески које су однете из цркава на северу после инвазије 1974. године.

Фреске су недавно предате министарки у Холандији након што их је пронашла Међународна НВО Шетња истине, извештава лист Сајпрус мејл.

За две фреске јеустановљено да припадају цркви Пресвете Богородице (Панагије) Авсинтиотисе, манастиру из 11. или 12. века у Сихарију, код Кирене. Оне представљају лик Деве Марије која присуствује полагању Христа у гроб и једна лик мученика.

Трећа фреска од њих потиче из 15. века, из цркве Пресвете Богородице у Асији код Фамагусте, док се не зна место одакле је узета четврта, али се такође може  идентификовати као кипарска.

Четири фреске донела је Анастасиаду у петак у Архиепископију да би биле пренете у Културни центар Задужбине Архиепископа Макарија III, где ће бити конзервиране у одељењу за антиквитете.

Архиепископ је захвалио свима који су током претходних година посвећено радили на повратку фресака и једном броју икона.

Министарка је захвалила кипарском амбасадору у Холандији, Елпидофоросу Економу на помоћи и Шетњи истине, непрофитној организацији која лоцира и враћа украдене антиквитете из опљачканих верских и културних споменика Кипра, а којима се тргује у свету.

Начелница одељења за антиквитете Марина Соломиду-Јеронимиду рекла је да повратак артефакта није једноставан задатак и може потрајати годинама.

Извор: Basilica.ro (са енглеског Инфо служба СПЦ)