Украјина: амбасадор Јапана посетио Свјатогорску Лавру

Посета била на  празник престављења Светог Николаја Јапанског

Светогорск 11.фебруара 2016.- У оквиру пројекта „Економска и социјална обнова Донбаса“, који финансира Влада Јапана, а што спада у општи програм развоја Уједињених нација, обновљено је 20 објеката инфраструктуре, међу којима су и привредни и друштвени објекти. Један од важнијих објеката обнове јесте и Музичка школа града Свјатогорска.

Фебруара 16, 2016, у присуству амбасадора Јапана г. Шигеки Суме и координатора по питањима изванредних ситуација и стабилизације госпође Естер Луиз де Азуа, свечано је отворена Музичка школа града Свјатогорска. Пре посете обновљеној Музичкој школи делегација високих личности посетила је Свјатогорску лавру Успења Пресвете Богородице. Овде је високе госте дочекао намесник Свјатогорског манастира Митрополит Арсеније. Током обиласка манастира гости су посетили музеј где су се упознали са кратком историјом обитељи, а затим у самој манастирској цркви поклонили се иконама и светињама, да би г. амбасадор упалио свећу.

У свом поздраву Митрополит Арсеније је обратио пажњу јапанског госта на веома занимљиву чињеницу - да је његова посета Свјатогорској лаври пала у дан спомена јапанског светитеља Николаја, што, по владикиним речима, није пука случајност. Господин амбасадор је заблагодарио на пријему, и позвао Митрополита да посети јапанску амбасаду у Украјини, а и да дође у посету Јапану.

У наставку је делегација прешла у Музичку школу ради учешћа у свечаном отварању. У сали обновљене школе сабрали су се ученици у живописним народним ношњама. Овде су их дочекали јеромонах Рафаил Попов, духовник школе, и њен директор, затим представници Свјатогорске, Славјанске и Доњецке администрације, као и представници јавног информисања.

После поздравног слова директора шшколе  говорио је амбасадор Суме. У наставку је приређен концерт уз учешће ученика  Музичке школе.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)