„Украјинска аутокефална Православна Црква“ престала да постоји

Прошле године 5. децембра, расколничка „Кијевска Патријаршија“ (КП) и расколничка „Украјинска аутокефална Православна Црква“ (УАПЦ) ујединиле су се како би образовале нову „Православну Цркву Украјине“ (ПЦУ), чедо бившег украјинског председника Петра Порошенка и цариградског патријарха Вартоломеја.

И док је „патријарх“ Филарет Денисенко изишао из ПЦА кроз само неколико месеци и наставио борбу за даљи опстанак своје КП, УАПЦ је и званично распуштена, преносе украјинске Новости, позивајући се на извештај објављен у парламентарном листу „Глас Украјине“.

„Дана 29. јула 2019. године, Јединствени државни регистар правних лица, предузетника и јавних удружења нотирао је укидање верске организације „Патријаршија Украјинске аутокефалне Православне Цркве“ услед реорганизације, односно њеног придруживања верској организацији „Кијевска Митрополија Украјинске Православне Цркве (Православна Црква Украјине)“, гласи извештај.

У вези са ликвидацијом тзв. УАПЦ, сви налози и овлашћења издати у њено име пре 29. јула повучени су.

Исто тако, на својој седници од 27. јула архијереји тзв. Свештеног Синода ПЦУ одлучили су да укину активности УАПЦ, поред активности КП, наводећи да су почев од 29. јула званична управна тела УАПЦ и КП потпале под комисију за ликвидацију коју је образовао тзв. Синод ПЦУ.

Макарије Малетић, некадашњи предстојатељ тзв. УАПЦ, изјавио је у мају да се УАПЦ неће распустити све док КП то не учини. Филарет Денисенко је стално изјављивао да његова КП још увек постоји и никада није предао оригинале потребних докумената за ликвидацију КП. Украјинско Министарство правде потврдило је у мају да тзв. КП још увек легално постоји.

Међутим, Министарство културе прогласило је тзв. КП званично ликвидираном крајем прошлог месеца. Филарет ипак наставља да користи свој сада умањену тзв. Кијевску Патријаршију.

Тзв. Украјинска аутокефална Православна Црква је била много мања од ове две расколничке групације које су деловале у Украјини неколико деценија, мада је настала и пре тзв. Кијевске Патријаршије. У ствари, „патријарх“ Володомир из тзв. УАПЦ је 1993. године присуствовао установљењу тзв. Кијевске Патријаршије заједно са тадашњим тзв. митрополитом Филаретом Денисенком, бившим канонским митрополитом кијевским и свеукрајинским.

фото: ukranews.com

Извор: Orthochristian (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)