Украјинска Православна Црква моли председника Порошенка да обустави крвопролиће

Украјинска Православна Црква Московске Патријаршије апелује на новоизабраног председника Украјине Пјотра Порошенка да обустави војна дејства у областима Луганск и Доњецк. „Свештенство и верници из ових области моле да се предузму све могуће мере како би се обуставило крвопролиће које погађа цивиле. Наши верници у источном делу наше земље сматрају да се сви неспоразуми могу решити дијалогом и преговором. Пуноћа наше Цркве верује да проблеме треба решавати на миран начин. Заједно можемо учинити све како би спречила убиства цивилних грађана“, каже се у писму Светог Синода Украјинске Православне Цркве упућеном председнику Порошенку.

Чланови Светог Синода се надају да ће Порошенко гарантовати верски мир у земљи. „Миротворачки односи између Цркава и верских организација у Украјини представљају значајно постигнуће свих ових година независности. Тако смо упркос крајње напетом сучељавању народа у протеклих неколико месеци, успели да очувамо религијски мир.“ Чланови Синода ове свете Цркве залажу се за државну независност и територијални интегритет Украјине и осуђују све акције које поткопавају државни суверенитет и поделу уједиствене Украјине.

Свети Синод истиче да је недавно било покушаја да се разори верска слога у Украјини, као и да је било напада и покушаја да се сруше цркве и верске грађевине. „Да би се одржао верски мир у земљи,  потребно је осигурати непристрасно поступање према свим верским организацијама и о њиховим активностима истински обавештавати у медијима... Веома је важно спречавати дестабилизацију стања у овој земљи од стране непроверених оптужби и клевета, а притом сачувати неповредивост спољних граница наше земље.“

Извор: Правмир