Украјински расколнички Синод дозволио „свештенству“ да се кандидује за политичке положаје

"Православна Црква Украјине" (ПЦУ) почела је сарадњом украјинских власти и расколничке јерархије "Кијевске Патријаршије" и "Украјинске аутокефалне Православне Цркве". И, према одлуци Архијерејског Синода ПЦУ од 24. маја 2019, ова сарадња ће се наставити, али у новом облику.

Док канонско предање Православне Цркве забрањује архијерејима и свештеницима да држе политичке положаје или да активно подржавају рад било које политичке странке, архијереји ПЦУ  су благословили “свештенству” да се кандидује за локалну политичку функцију.

„На локалном нивоу, уз благослов надлежног владике, свештеници могу да учествују на изборима за градске скупштине, или сеоске или месне заједнице. То јест, они могу, уз благослов свог владике, држати само такве положаје на одређени рок “, рекао је првојерарх ПЦУ митрополит Епифаније Думенко. С друге стране, свештена лица ПЦУ не могу бити посланици националног Парламента, истакао је Думенко.

У истом интервјуу Думенко је објаснио да се Синод при доношењу овакве одлуке руководио Светим Писмом и Светим Предањем Православне Цркве.

Апостолскоправило 81 гласи: Рекли смо да Eпископ или презвитер не треба да се даје на јавне управе, него да се бави само црквеним потребама. Нека се дакле склони, или да тога не чини, или нека буде свргнут, јер по заповеди Господњој: "нико не може два господара служити" (Мат 6,24. Правило 83 даље каже: Епископ или презвитер, или ђакон, који се бави војничким пословима, и хоће да задржи и једно и друго, то јест, и римско поглаварство и свештеничку службу, нека буде свргнут. Јер што је царево цару, а што је Божије Богу (Мт 22,21).

Одлука Синода ПЦУ цитира ова апостолска правила, али тврди да су забране тичу само против свештеника који држе сталне политичке положаје, и да сваки свештеник ПЦУ  који буде изабран на стално политичко радно место, мора одмах поднети оставку или ће бити суспендован са своје службе док то не учини.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)