Украјинско министарство културе издало дозволу унијатима да служе у православној цркви

Украјински министар културе Евгеније Нишук издао је документ којим се дозвољава да унијати могу служити Литургију у Саборној цркви Свете Софије, најдревнијој правосланвој цркви у граду, на празник Благовести.

Са овом одредбом није задовољан бивши патријарх Филарет расколничке „Кијевске патријаршије“ и „почасни патријарх“ расколничке „Православне цркве Украјине“, пошто је свестан могућности провокације од православног света. Медији јављају да је Филарет замолио унијатског митрополита Свјатослава Шевчука да не служи у цркви Свете Софије, јер „то би било као кад би православни предстојатељ служио Божанску Литургију у цркви Светог Петра у Риму“. Филарет истиче да украјински унијати у тој цркви никад нису служили и подсетио је да је устоличење „митрополита“  Епифанија Думенка обављено управо у тој цркви пре неког времена. Бивши патријарх Филарет сматра да би то богослужење „наишло на оштар протест православних Украјине ... У време када се води рат око независности интегритета Украјине у источном делу наше земље, позвани смо да сведочимо и одржимо мир и јединство у друштву“. Због ових разлога он моли унијатског архиепископа Шевчука да не служи у Саборној цркви Свете Софије.

После објављивања Филаретовог писма Министарство културе је информисало да унијати неће служити у цркви Свете Софије.

Примећујемо да су многи украјински политичари унијати, међу којима су овај министар културе и председник Врховне Раде Андреј Парубиј.

Извор: Orthochristian (са енглеског Инфос лужба СПЦ)