Улица на Кипру добила име по руском митрополиту Никодиму (Ротову)

Године 2018. обележава се 40 година од упокојења познатог архијереја 20. века Митрополита лењинградског и новгородског Никодима. Представници руске парохије Светог Николаја Чудотворца у Лимасолу, на Кипру, обратили су се општинским властима са иницијативом да се улица у којој се гради црква преименује у част митрополита Никодима. Према речима парохијског свештеника Георгија Видјакина локалне власти су радо прихватиле захтев и после свих неопходних процедура донели су позитивну одлуку.

-Владика Никодим је био председник Одељења за спољне црквене везе неколико година, па је веома симболично што улица у његово име треба да се појави у једној од наших парохија у иностранству, рекао је отац Георгије. Ово је прва улица у свету која је добила име у част митрополита Никодима.

***

Парохија Светог Николаја у Лимасолу основана је 1995. године. Камен темељац за цркву осветио је Патријарх московски и све Русије Кирил 9. јуна 2012. године током посете Кипарској Православној Цркви. Изградња је почела у мају 2016. године.

Извор: Православие.ру