Улога верујућих жена у модерном друштву

Фондација „Конрад Аденауер“ у сарадњи са Културним друштвом „Гајрет“ које делује под покровитељством Исламске заједнице Србије и Фондом „Свети Кирило и Методије“ при Хришћанском културном центру из Београда организовала је у Манастиру Светог Николаја у Соко Граду семинар на тему „Улога верујућих жена у модерном друштву“ од 14. до 16. октобра 2011. године.

Циљ скупа био је да се верујуће жене окупе и разговарају на поменуту тему, као и да размотре могућности даље сарадње и њиховог активнијег ангажмана у друштву. Размењене су идеје о томе како би верујуће жене својим примером у друштву могле видљивије посведочити љубав према другоме, који су путеви и могућности да подстакну побољшање суживота у мултиетничком и мултиконфесионалном друштву, какво је наше, и да се активније заложе за очување људског достојанства у условима драстичне секуларизације и гажења традиционалних етичких вредности. Говорило се о томе шта верујуће жене могу да учине да се основне људске вредности на којима се темељи целокупна досадашња култура и цивилизација не одбацују и не занемарују, о улози жене као „стуба породице“ и васпитача младих генерација, о ангажовању жена у друштву и у својим верским заједницама.

Учеснице семинара биле су представнице традиционалних Цркава и верских заједница: Српске Православне Цркве, Римокатоличке цркве, Исламске заједнице Србије и Јеврејске верске заједнице. У првом делу семинара одржана су предавања на тему „Улога верујућих жена у модерном друштву“ из угла сваке од четири поменуте верске заједнице (реферате су поднеле: Ксенија Кончаревић испред Српске Православне Цркве, Вера Новаковић из Римокатоличке цркве, Лејла Аломеровић из Исламске заједнице Србије и Гордана Тодорић из Јеврејске верске заједнице).

Домаћин скупа, Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Лаврентије (Трифуновић), поздравио је учеснице и посебно истакао актуелност теме скупа. По његовим речима, улога жене је непроцењива и за породицу, и за верску заједницу којој она припада, и за друштво и државу у којој живи. Епископ Лаврентије је подсетио да је жена некада била одговорна само за кућу и васпитање деце, а данас мора и да зарађује и бави се многим другим активностима. „Било би пожељно на неки начин растеретити данашњу жену“, закључио је Владика. Учеснице скупа су говориле и о односу између данашње еманципације жена и њихове водеће улоге у традиционалној породици.

Домени у којима би жене могле да се ангажују, како је закључено, су следећи: унапређивање сарадње међу вероучитељицама различитих верских заједница, као и сарадње са колегиницама и колегама који изводе наставу из предмета грађанско васпитање; организовање семинара за средњошколце у сарадњи са ученичким парламентима и Педагошким друштвом Србије на тему толеранције, суживота, упознавања са различитим верским заједницама и традицијама; организоване посете деце обухваћене наставом веронауке домовима за старе, прихватилиштима за незбринуту децу, помагање у народним кухињама, посете верујућих жена женским затворима, залагање за обезбеђивање исхране студената у мензама у складу са правилима исхране прихваћеним у њиховим верским заједницама, и др.

Закључено је да верујуће жене треба и даље периодично да се састају, друже и сарађују, како би својим примером сведочиле заједништво, суживот, отвореност и љубав према Другоме, и то не само у Београду, већ да се мрежа прошири и на градове у унутрашњости. Пошто су за реализовање скупова и манифестација потребне организације као њихови иницијатори, утврђено је да се преко Фондације „Конрад Аденауер“, Фонда „Ћирило и Методије“ и Културног друштва „Гајрет“ може конкурисати код разних фондова са одговарајућим пројектима.

Договорено је да се до краја текуће године одржи неколико културних манифестација: изложба калиграфских радова Лејле Аломеровић на Православном богословском факултету у Београду и у неком другом граду, учествовање верујућих жена на Бајрамској софри у Бајракли џамији у Београду, вече Меше Селимовића у Новом Саду, концерт хорова из свих традиционалних верских заједница у више градова, посета галерији Милене Павловић-Барили у Пожаревцу итд.

Извор: Православље