Уместо воштанице за душу преминулога пријатеља

У уторак, 30. марта 2010. године, у осамдесетој години живота, упокојио се др Јозеф Хомајер, умировљени римокатолички бискуп Хилдесхајма (Немачка), а сахрана ће му бити сутра, на Светлу Суботу, 10. априла.

У православном свету бискуп Хомајер је био поштован као искрени пријатељ, а посебно је високо цењен у Српској Православној Цркви. У време агресије НАТО-пакта, у знак солидарности, посетио је Србију - једини он са хришћанског Запада! - и јавно подигао глас против страдања нашег народа. Његова оцена да НАТО-агресија представља „тежак пораз за хришћанске Цркве у Европи", које „нису учиниле све што је било потребно и могуће у тражењу праведног мира", остала је упамћена као глас вапијућег у пустињи. Савремени положај српског народа и Српске Православне Цркве сагледавао је дубински, кроз добро познавање историје Балкана. Предано је заступао становиште да се право место Србије налази у уједињеној Европи. Залагао се за заштиту угрожених православних светиња и нашег народа на Косову и Метохији. Иначе, био је један од најважнијих сарадника почившег кардинала Јулија Депфнера у процесу немачко-пољског измирења.

У сусретима са политичким вођама Србије подржавао је настојања Српске Православне Цркве да, заједно са традиционалним Црквама и верским заједницама у Србији, допринесе изградњи модерног демократског друштва. Апеловао је на водеће европске политичаре да се заузму да Блажењејши Архиепископ охридски Јован буде заштићен од прогона власти у Скопљу. На највишем црквеном нивоу приман је у Београду, на Цетињу, у Химелстиру, Новом Саду, Сарајеву и другим катедралним центрима. Са блажено-почившим патријархом српским Павлом сретао се више пута у Србији, а једном приликом и у Немачкој. За време посете фабрици Мерима у Крушевцу, у коју је уложен немачки капитал, интересовао се за права и положај радникâ. Том приликом срео се и са тадашњим Епископом нишким, а садашњим Патријархом српским Иринејем. Био је један од иницијатора и сталних учесника немачко-српских међуцрквених конференција које се, под називом Српски сусрети, одржавају последњих девет година. Октобра прошле године, бискуп Хомајер је учествовао у раду ове конференције, што је и његов последњи боравак у Србији.

На предлог Епископа средњоевропског Константина, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је 2004. године бискупа Јозефа Хомајера одликовао орденом Светог Саве првог степена.

***

Бискуп Хомајер је током своје вишедеценијске бискупске службе дао велики допринос на многим пољима.

Рођен је 1929. у сељачкој породици у Харсвинкелу, где је и одрастао. Католичку теологију и философију студирао је на универзитетима у Минстеру и Инсбруку. Године 1955. стекао је титулу доктора философских наука одбранивши дисертацију на тему „Развој и схватање социологије". Три године потом, почела је његова дуга и плодна свештеничка служба, најпре у својству капелана у Варендорфу и Метингену, а затим и на значајним дужностима при бискупији у Минстеру (Вестфалија). Године 1971. именован је за папског прелата; од 1972. до 1983. обављао је дужност секретара Немачке бискупске конференције и председника Савеза немачких дијецеза. По одлуци папе Јована Павла II, новембра 1983. године, хиротонисан је за бискупа Хилдесхајма. На тој дужности остао је све до 2004. године, тачније до тренутка када је, напунивши 75 година, пензионисан.

Бискуп Хомајер је значајно продубио дијалог између Цркве, државе и друштва. Поставши председник бискупске Комисије за друштвена и социјална питања (1986.), посветио се решавању актуелних црквено-друштвених проблема. На његов предлог, 1988. године, основан је Институт за философска истраживања у Хановеру, што је допринело да философија, теологија и социологија пронађу нове додирне тачке и одреде заједнички правац у изналажењу одговорâ на проблеме савременог друштва. На Универзитету у Хановеру Хомајер је основао катедру католичке теологије и религијске педагогике, на којој је и предавао од 1997. до 2001. године.

Готово половину своје пастирске службе, бискуп Хомајер, како су пренели немачки државни и црквени медији, провео је путујући и посећујући парохије и свештенике своје бискупије, разговарајући са народом и, посебно, утврђујући омладину. Литургију је служио са затвореницима иза решетака; брижљиво се старао о стању у болницама и често обедовао у народним кухињама, делећи своју порцију са најсиромашнијима.

Као председник Комисије бискупских конференција земаља Европске уније (ComECE), почивши бискуп Хомајер је, почев од 1994. године, иницирао настанак значајних докумената на тему социјалне и еколошке политике. За време његовог председавања, та Комисија је објавила један од најзначајнијих докумената своје социјалне политике, под насловом „На нов начин мислити о друштву".

Својом добротом, делањем и доприносом покојник је много задужио своју Цркву, Православне Цркве, хришћанство у Европи и многе људе понаособ, међу њима и потписника ових редака, и заслужио трајно благодарно сећање међу нама.

Епископ бачки Иринеј

Извор: Епархија бачка